"Лудогорец" се откъсна с осем точки на върха в Първа лига, след като победи "Левски" с 2:1 в дербито от 23-тия кръг на първенството. Шампионите не стигнаха никак лесно до успеха, като трябваше да правят обрат след почивката.

Билал Бари откри за сините в 20-ата минута, но със силно второ полувреме "Лудогорец" спечели. Алекс Сантана беше точен в 61-ата минута, а в последната на редовното време се разписа и Пиерос Сотириу, реализирал 16-тия си гол от началото на сезона.

Шампионите се възползваха от грешната стъпка на ЦСКА ден по-рано и вече имат осем точки аванс - 57 срещу 49. "Левски" е пети в класирането с 33 точки, но може да бъде изпреварен от "Славия", който играе в понеделник. По-рано през деня "Локомотив" (Пловдив) победи "Берое" с 2:0 и завърза битката за плейофите, като има 31 точки.

В Разград първата ситуация в мача беше на сметката на домакините. Спас Делев се възползва от грешка на защитата в синьо и стреля с десния крак, но топката премина покрай целта.

В седмата минута шанс се откри и пред гостите. След корнер топката беше върната в наказателното поле, където Илиян Стефанов отправи удар, но той беше спасен от стража на "Лудогорец" Серджио Падт.

Гостите от София действаха с трима централни бранители и наситена средна линия, което не оставяше много празни пространства на "Лудогорец". Това принуди домакините да играят с дълги топки и центрирания, а там сините по-лесно печелеха притежанието.

Точно това се случи в 20-ата минута, когато Хосе Кордоба отне топката, напредна отляво и центрира, а в наказателното поле Билал Бари изпревари защитник в зелено, за да се разписа - 0:1.

След тази ситуация "Лудогорец" се настани трайно в полеето на "Левски", но без да създава много опасности. В 33-ата минута домакините имаха претенции за дузпа, когато Пиерос Сотириу падна в наказателното поле при центриране. Повторенията показаха сблъсък с Ван дер Каап и удар от нидерландския бранител. Съдията Георги Кабаков и видеоарбитрите обаче не видяха нарушение.

Най-добрият шанс пред домакините се откри в добавеното време на първата част. Тогава Кирил Десподов стреля неточно след подаване на Делев.

С началото на второто полувреме треньорът на шампионите Анте Шимунджа потърси промяна и пусна от резервната скамейка Антон Недялков и Клод Гонсалвеш. Домакините увеличиха агресията, повишиха и темпото, което започна да създава проблеми на сините.

Зачестиха и нарушенията, основно в средата на терена, където "Левски" вече нямаше енергия да се противопостави на домакините.

В 62-ата минута след бърза атака и няколко подавания с по едно докосване "Лудогорец" стигна до гол. Жан Карничник центрира отдясно, а Алекс Сантана засече топката в мрежата.

Само четири минути по-късно "Левски" остана без Николай Михайлов, който напусна с контузия в левия крак.

В оставащите минути "Лудогорец" осъществи натиск и държеше инициативата, но въпреки това "Левски" също имаше шансове. Билал Бари стреля опасно с глава в 79-ата минута, а "Лудогорец" отговори с изстрел на Рик Джонатан.

Резервният вратар на "Левски" Пламен Андреев трябваше да се намесва в 86-ата минута, когато изби удар, рикоширал в негов съотборник.

Натискът на шампионите даде резултат в 90-ата минута. След корнер защитата в синьо не се ориентира да изчисти топката, тя падна в краката на Сотириу, който я насочи в мрежата, за да оформи обрата.

Дневник