Българските футболни клубове са спечелили общо 29 млн. евро от международни трансфери за последните почти пет години, показва анализ на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory).

Данните сочат, че от юли 2017 г. насам българските отбори са похарчили 32 млн. евро. От продажба на играчи приходите са 61 млн. евро.

От CIES уточняват, че в сумите са включени евентуалните бонуси, заложени в сделките, както и процентите за следваща продажба. Посочва се също, че не за всички трансфери се знае официалната стойност, но авторите на анализа твърдят, че сумите са възможно най-точни.

Португалия е страната с най-голяма печалба - 1.147 млрд. евро - похарчените средства за трансфери са 527 млн. евро, а приходите са 1.674 млрд. евро. Другата държава с над 1 млрд. евро печалба е Бразилия (1.021 млрд. евро).

На трето място по размер на печалбата се нарежда Нидерландия (742 млн. евро), следвана от Франция (690 млн. евро) и Аржентина (598 млн. евро).

На другия полюс е Англия, където разходите за трансфери са впечатляващи - близо 7 млрд. евро, а загубата е 4.35 млрд. евро. На второто място е Италия (-910 млн. евро). В топ 5 на страните с най-голям отрицателен баланс при международните трансфери са Китай (-433 млн. евро), Русия (-389 млн. евро) и Саудитска Арабия (-373 млн. евро).

Шестото място е за друга от водещите футболни сили в Европа - Испания (-295 млн. евро).

Дневник