"Барселона" е надвишил значително тавана на средствата, които може да разходва за заплати, показват обновените данни на Ла Лига. Клубът от "Камп ноу" е единственият сред всички в първите две нива на испанския футбол, който е на минус.

Каталунците са "на червено" със 144.4 млн. евро след зимния трансферен прозорец, в който бяха привлечени Феран Торес, Даниел Алвеш, Пиер-Емерик Обамеянг и Адама Траоре. През лятото "Барселона" беше с възможност да харчи 98 млн. евро.

На противоположния полюс е "Реал" (Мадрид). Убедителният водач в Ла Лига показва отлични финансови възможности с почти 740 млн. евро. Следват "Севиля" (199 млн. евро) и "Атлетико" (Мадрид) (161 млн. евро).

Търсене на решение на "Камп ноу"

Генералният директор на Ла Лига Хавиер Гомес заяви, че в "Барселона" се е стигнало до тези резултати, защото "загубите са по-големи от способността на клуба да привлича средства за разходване". На клуба е наложено ограничение и може да харчи 25% от приходите си.

Гомес добави, че в момента "Барселона" трябва да намали рязко разходите си или да увеличи приходите си. Това поставя под въпрос възможността на клуба да привлече нападателя Ерлинг Холанд от "Борусия" (Дортмунд), който е основната цел на отбора.

Ръководството на каталунците търси решения. Едно от тях е свързано с подписването на договора с инвестиционния фонд CVC, а друго - продаването на 49% от акциите на "Барса студиос".

"Барселона", "Реал" (Мадрид) и "Атлетик" (Билбао) бяха твърдо срещу споразумението със CVC. То беше в основата на невъзможността каталунците да задържат Лионел Меси в състава си миналото лято. Сега, изглежда, има промяна на "Камп ноу", където очакват 270 млн. евро от подготвяната сделка. Като част от нея клубът ще предостави 8.2% от аудио-визуалните си права на CVC за 50 години.

Дневник