Проектът на ПСЖ има за цел до пет години отборът да спечели Шампионската лига.

Това обявиха от компанията "Катар спортс инвестмънт" през 2011 г., когато придобиха френския клуб. За парижани преследването на най-значимото европейско клубно отличие продължава вече повече от десет години, като отборът завърши без успех и през настоящия сезон.

Отпадането от "Реал" (Мадрид) в осминафиналите беляза четвърта елиминация на тази фаза от турнира в рамките на шест сезона. ПСЖ стигна до един финал - през 2020 г., когато загуби от "Байерн", а преди година беше отстранен в полуфиналите.

"Къде сбъркахме" е въпросът, на който ръководството на ПСЖ трябва да намери отговор. Още повече след като миналото лято към звездния си отбор, в който вече бяха Килиан Мбапе и Неймар, бяха привлечени капитаните на "Барселона" и "Реал" - Лионел Меси и Серхио Рамос, както и вратарят на европейския шампион Италия Джанлуиджи Донарума.

Звездна селекция, но не и отбор

"За последните шест години в европейския футбол единствено "Манчестър сити" е похарчил повече пари от ПСЖ за трансфери. Общото между двата клуба е, че така и не успяват да спечелят Шампионската лига, но разликите между тях са повече от приликите. В Манчестър имат отбор и следват ясна концепция години наред", пише футболният анализатор Хенри Уинтър.

За сметка на това в ПСЖ години наред залагат на привличането на големи имена. За едно десетилетие през френския клуб преминаха футболисти като Дейвид Бекъм и Златан Ибрахимович, за да се стигне до настоящата ситуация съблекалнята да е пълна с играчи от световна величина.

През миналото лято парижани продължиха тази линия, привличайки Лионел Меси. Освен това клубът взе Рамос, Жорджиньо Вайналдум и Донарума.

"Откакто дойде в Париж, Рамос почти не е играл и постоянно лекува контузии, Вайналдум остана на пейката срещу "Реал", а Донарума определено не направи силен мач. Всичко това показва, че има нещо объркано в цялостната концепция", добавя Уинтър.

Във Франция футболни специалисти и бивши играчи вече задават въпроса дали е нарушен балансът в отбора. Привличането на все повече звезди води до милиони от маркетинг, но се отразява на представянето на терена.

Отборът няма никакъв проблем да печели титлата във Франция, която изпусна само два пъти от идването на катарските собственици, но акцентът винаги е падал върху европейското участие.

Неуспехите на най-голямата сцена доведоха и до недоволство сред феновете. Ултрасите на парижани, които са известни като едни от проблемните във Франция, показаха отношението си по време на неделния мач с "Бордо", спечелен с 3:0.

Неймар и Меси бяха освирквани от запалянковците, а президентът на Насер ал Хелайфи - призован да си тръгне от клуба. Още по-гневна реакция имаше срещу техническия директор Леонардо, към когото бяха отправени нецензурни закани с транспаранти от трибуните.

Феновете на ПСЖ държат единствено Килиан Мбапе да остане в тима. Нещо, което изглежда малко вероятно, защото медиите в Испания смятат, че от лятото той ще е в "Реал" (Мадрид).

Бъдеще, обвито в мъгла

С похарчени 1.059 милиарда евро за играчи в последните шест сезона ПСЖ ще продължи да се радва на стабилна финансова подкрепа от собствениците си. Въпросът пред клуба е кои от настоящите играчи ще останат и най-вече кой ще бъде треньор през следващия сезон. По последни информации от Франция е възможно в клуба да има чистка не само сред играчите, но и сред директорите.

Най-важният въпрос е свързан с Мбапе, чийто договор изтича през лятото. Информациите около французина са разнопосочни всяка седмица. Той е спряган за трансфер в "Реал", но парижани на всяка цена държат да го задържат.

Не е ясно и дали Меси ще остане в Париж, тъй като не успява да се впише в отбора. Аржентинецът е далеч от нивото, показвано в "Барселона".

Настоящият треньор Маурисио Почетино е смятан за сигурен следващ мениджър на "Манчестър юнайтед", а според анализаторите във Франция ПСЖ няма намерение да задържи аржентинеца след неуспеха в Шампионската лига.

Сред спряганите имена за следващ треньор са Зинедин Зидан и Арсен Венгер. Бившият треньор на "Реал" (Мадрид) е показал, че умее да се справя със звезди, след като изведе испанския тим до три поредни триумфа в Шампионската лига.

"Би ли искал обаче Зидан да задържи подобен небалансиран отбор, различаващ се силно от "Реал", който той наследи", попита преди дни "Паризиен".

Венгер, който не е работил като треньор след напускането на "Арсенал" и в момента е директор по развитието във ФИФА, е друг тип наставник. Опитният французин предпочита да работи с млади играчи, които да превръща в звезди. Анализаторите на Лига 1 напомнят, че преди две десетилетия Венгер беше недостижим в знанията си за младите френски играчи.

Сега ПСЖ трябва да опита да начертае добре пътя си, защото последното десетилетие показа, че огромните финансови възможности и привличането на най-добрите футболисти и треньори не са гаранция за успех.

Дневник