Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) направи нова промяна, свързана с последното състезание през миналия сезон в Абу Даби, което определи шампиона и доведе до спорове. Новото правило касае "затворените" с една обиколка болиди.

Вниманието е поставено върху член 55.13, разглеждащ случаите, в които на пистата има автомобил за сигурност. Досега там определението беше any cars (които и да са автомобили), но след промяната става all cars (всички автомобили).

Сезонът през 2021 г. завърши с незабравимо състезание, спечелено от Макс Верстапен в последната обиколка. Тогава в отбора на завършилия на второ място Люис Хамилтън изразиха недоволство заради подадените указания в решителните моменти.

Колата за сигурност излезе заради инцидент на Николас Латифи. На отборите първо беше съобщено, че затворените с обиколка нямат разрешение да изпреварват. След това инструкцията беше, че могат да се върнат във водещия тур, но това беше приложено само за болидите, намиращи се между Хамилтън и Верстапен. По-назад имаше и други затворени с обиколка, които не получиха такава възможност. Впоследствие Ланс Строл и Даниел Рикиардо изразиха несъгласие.

Споровете след състезанието доведоха до промени във Формула 1. В средата на февруари ФИА освободи рейс директора Майкъл Маси.

Новият сезон започва в неделя със старта в Бахрейн.

Дневник