Кандидатът за президент на Българския футболен съюз (БФС) Димитър Бербатов и екипът му поеха организацията на заявения, но впоследствие отменен конгрес на футболната централа. Те се явиха преди 10 ч. пред НДК, където трябваше да се проведе събитието.

На място се явиха представители на 80 клуба, сред които и ЦСКА в лицето на изпълнителния директор Филип Филипов. Както и малка група привърженици на червените.

Присъстващите 80 клуба ще проведат конгрес.

Пред тях Бербатов акцентира, че ще иска нов конгрес след това, на който да са всички клубове и да се избере легитимно ръководство.

Хронология

"Приятели, конгрес ще има, той не може да бъде отменен, всички сте подали документи в срок. Затова всички отиваме в зала 3, ако не ни допуснат, има друга свободна зала, която ще използваме", обърна се Бербатов към представителите на клубовете.

След като точно в 10.30 ч. повикан от екипа на Бербатов нотариус установи, че залата, където трябваше да се проведе конгресът, е заключена, цялата група беше поведена към друга зала. Малко преди 11 ч. в НДК се появи и министърът на спорта Радостин Василев. Няколко пъти в последните седмици той зае позиция, че в БФС е необходима промяна.

"С моя заповед днес Министерството на спорта ще удостовери какво се случва в НДК. Лично дойдох да се уверя какво се случва тук, коя зала е празна, коя се ползва. Всичките са празни. Не мога да си обясня отсъствие или присъствие на някого. Не взимам и страна, просто дойдох да проверя какво се случва", коментира министър Василев.

Той говори и за евентуално отнемане на лиценза на БФС, с което се спекулира в последните дни. "Той е безсрочен, не изтича. Лицензът подлежи единствено на издаване и отменяне. Не мога да кажа дали ще бъде отнет, трябва да се прочете законът."

В 11.15 ч. делегатите на клубовете се преместиха в осигурената зала 3 за провеждане на конгрес, като очакваха евентуалната поява на представител на футболния съюз.

В началото на март БФС отмени насрочения конгрес, а причина за това беше серията дела, свързани с БФС, които биха усложнили ситуацията в българския футбол и управлението на съюза.

Бербатов се яви на извънреден конгрес срещу Михайлов през октомври, но загуби с 231 срещу 241 гласа. Тогава рекордьорът по голове за националния отбор не призна резултатите, искайки балотаж, и обяви, че ръководството на БФС използва различни прийоми, за да остане на власт.

Малко преди 11.30 ч. пред делегатите излезе адвокат Георги Владов, който обяви, че "Уставът позволява ако няма кворум, да се изчака един час и да се проведе". Димитър Пейчев, представител на "Русокастро" (Бургас) предложи да гласуват дали искат конгрес.

Със 78 гласа "За" и двама въздържали се, присъствиващите 80 клуба в залата решиха конгрес да се проведе.

"Принудени сме да го направим. Да поправим всички нередности, а впоследствие да има нов конгрес, който да обедини всички клубове и да се избере легитимно ръководство", коментира Бербатов.

Дневник