Димитър Бербатов беше избран за президент на Българския футболен съюз единодушно от 76 клуба на конгрес, организиран от самия Бербатов и екипа му. Събитието се проведе в деня и на мястото на конгреса, който БФС свика, но впоследствие отмени.

По време на деня действащото досега ръководство на футболния съюз обяви ставащото за фарс.

Събитията от петък заплитат още повече възела около БФС. Бербатов и екипът му твърдят, че проведеният конгрес е напълно законен и според устава на футболния съюз. От БФС обаче отричат и го определят за фарс. Така и занапред, изглежда, темата ще продължи в съда. Именно натрупването на много дела и обжалвания в съда беше посочено като повод изпълнителният комитет на БФС да отмени конгреса на 18 март.

Бербатов каза пред делегатите, че е тъжен заради това, което става. Той изтъкна, че сега трябва да се проведе честен и прозрачен конгрес "на обединението", на който да се избере президент на БФС. "Искаме честен конгрес и ще го има. Само за това се борим", заяви бившият национал.

В събитието се включи и министърът на спорта Радостин Василев. Той каза, че е пристигнал в НДК единствено да провери лично какво става с конгреса, и добави, че не заема страна.

"Футболът не печели от това, което става. Особено детско-юношеският", заяви Бербатов, който беше представен и като единствен кандидат за президент, издигнат от 26 клуба, сред които ЦСКА, "Берое" и "Ботев" (Враца).

Делегатите гласуваха да бъде намален броят на членовете на изпълнителния комитет от 15 на девет. Те приеха и друга промяна в устава - въвежда се мандатност и всеки президент да може да управлява до три мандата.

Беше гласувано освобождаването на Борислав Михайлов като президент, както и на всички членове от последните два изпълнителни комитета.

Хронологията на деня

Малко преди 10 ч. Бербатов и екипът му се явиха пред НДК за анонсирания конгрес, който по-късно БФС отложи. Присъстваха близо 80 клуба, сред които ЦСКА.

В 10.30 ч. беше направен неуспешен опит да се влезе в зала 3 на НДК, за която стана ясно, че е запазена за събитие на БФС, което също е било отменено по-късно. Екипът на Бербатов зае друга зала в НДК, преди да се премести именно в зала №3.

Малко преди 11 ч. в НДК се появи и министърът на спорта Радостин Василев. Няколко пъти в последните седмици той зае позиция, че в БФС е необходима промяна.

"С моя заповед днес Министерството на спорта ще удостовери какво се случва в НДК. Лично дойдох да се уверя какво се случва тук, коя зала е празна, коя се ползва. Всичките са празни. Не мога да си обясня отсъствие или присъствие на някого. Не взимам и страна, просто дойдох да проверя какво се случва", коментира министър Василев.

В 11.15 ч. делегатите на клубовете се преместиха в осигурената зала 3 за провеждане на конгрес, като очакваха евентуалната поява на представител на футболния съюз.

Малко преди 11.30 ч. пред делегатите излезе адвокат Георги Владов, който обяви, че "Уставът позволява, ако няма кворум, да се изчака един час и да се проведе". Димитър Пейчев, представител на "Русокастро" (Бургас) предложи да гласуват дали искат конгрес.

С 80 гласа "за" и двама въздържали се присъстващите 82 клуба в залата решиха конгрес да се проведе.

"Принудени сме да го направим. Да поправим всички нередности, а впоследствие да има нов конгрес, който да обедини всички клубове и да се избере легитимно ръководство", коментира Бербатов.

Това даде началото на процедура по избиране на комисии за конгреса, регистрация на делегатите и т.н. Около 12.30 ч. от БФС излязоха с позиция.

"Българският футболен съюз остро осъжда фарса, разигран днес в центъра на столицата на правова, демократична и европейска държава. Провеждането на абсолютно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за официално, при това - пред безучастния поглед на държавните власти - е недопустима проява, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни", посочват от БФС.

"Зала №3 на НДК бе запазена за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е сключен надлежен договор. Въпреки това и в разрез с всички законови и етични принципи, група лица нахлу невъзпрепятствано в помещението и физически отстрани и разруши имущество на БФС, за което бяха уведомени и органите на реда."

БФС дори обяви, че е сезирало ФИФА и УЕФА за действията на Бербатов.

"Ръководството на Българския футболен съюз категорично спазва законите на Република България, собствения си устав и правилата на световната и европейската федерации ФИФА и УЕФА, които вече са сезирани за днешната трагикомедия - и ще брани правата си с всички законови средства."

Около 13 часа пред зала 3 на НДК са появиха и служители на полицията. По думите на Стилиян Петров от екипа на Бербатов, "те са получили анонимен сигнал и проверяват".

13.44 ч. 76 са регистрираните делегати на клубовете. Те гласуваха единодушно Петър Величков да бъде водещ на конгреса.

13.51 ч. Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов е пред зала 3, но не влезе в нея. Малко по-късно той напусна НДК, без да коментира.

След 14 часа започна и същинската част от конгреса с гласуване на точките от дневния ред.

Малко преди 16 ч. 75 от присъстващите делегати гласуваха Борислав Михайлов да бъде освободен от поста президент на БФС.

Дневник