Носителят на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер обяви, че ще дари 500 хиляди долара на децата, засегнати от войната в Украйна. Швейцарският тенисист е първият спортист, който публично заявява намерение да дари пари за пострадателите.

След началото на руската инвазия в Украйна от края на февруари, над 3 милиона души са напуснали страната.

"С моето семейство сме ужасени, виждайки кадрите от Украйна. Ние сме с разбити сърца заради това, че толкова невинни деца са тежко засегнати. Ще предоставим помощ на децата на Украйна, които се нуждаят от нея - около 6 милиона украински деца в момента не посещават училище, а знаем, че е критичен период, в който трябва да имат достъп до образование. Бихме искали да им помогнем да се справят с това екстремно травматично преживяване", обяви Федерер.

Дарението ще бъде направено през неговата фондация, а целта е украинските деца да могат да продължат да ходят на училище.

"През моята фондация ще бъде направено дарение от 500 хил. долара към War Child Holland, за да могат украинските деца да продължат да посещават училище", добави Маестрото.

Федерер не е играл мачове от лятото на 2021 г. Той претърпя няколко операции на колената, от които се възстановява и все още не е ясно дали ще се завърне за "Уимбълдън".

Дневник