Кой ще бъде новият собственик на "Челси"? Тои въпрос се задава в Англия в последните дни и още по-усилено от няколко часа, след като срокът за подаване на оферти изтече. По информация на BBC, "Таймс" и Sky Sports имат над 10 желаещи да купят акциите, след като Роман Абрамович се оттегли от контрола над клуба.

Европейският клубен шампион вече е управляван от британското правителство, което наложи санкции на руския олигарх. Абрамович заяви, че се оттегля, два дни след началото на руската инвазия в Украйна. В началото на март той заяви намерение да продаде клуба и да дари приходите за Украйна, но по-късно му бяха наложени и санкции.

Оферти за клуба от Западен Лондон са подали няколко големи консорциума от целия свят. Сделка обаче може да има най-малко след около 10 дни, като трябва да се мине през редица процедури.

Кои са в надпреварата

Още преди изтичането на крайния срок публично се знаеше за поне три заинтересовани страни да придобият "Челси". Това беше консорциум, воден от милиардерите Тод Бьоли и Ханс-Йорг Вис, както и медийна група от Саудитска Арабия. За нея се твърди, че е предложила 3 милиарда паунда за клуба.

Сред споменаваните имена беше и това на американеца Джош Харис, който така и не направи официално изявление.

В петък са подадени поне още четири оферти. Според BBC броят им може да нарасне до 20, но това не гарантира, че всички са направени в срок.

Сред интересните кандидати са президентът на световната атлетика лорд Себастиан Коу заедно с бившият президент на "Ливърпул" сър Мартин Броутън.

"Аз съм единственият човек, който беше засегнат от подобни обстоятелства при продажбата на "Ливърпул" преди 12 години. Като дългогодишен фен на "Челси" моята цел е клубът да запази статута си на водещ в Европа", коментира Броутън.


Британският милиардер Ник Кенди също е подал оферта. Смята се, че той е подкрепен от бившия футболист и мениджър на клуба Джанлука Виали. Предложението на Кенди е от името на консорциум с две южнокорейски компании.

"Можем да потвърдим, че компаниите Hana Financial Group и C&P Sports Group са част от консорциума с господин Кенди", каза говорител на бизнесмена.

Той заяви намерение клубът да бъде на феновете, а едно от ключовите му предложения е феновете да имат представител в Борда на директорите.

В последния ден за подаване на оферти такава е направена и от фамилията Рикетс. Активите на американските бизнесмени, които са собственици на отбора по бейзбол "Чикаго къбс", се оценяват на 4.5 милиарда долара. Рикетс са подали оферта съвместо с управителя на хеджфонд Кен Грифин.

Базираната в Лондон инвестиционна компания Aethel Partners също е сред кандидатите. Турският бизнесмен Мухсин Байрак обаче се е отказал в последния момент.

А сега накъде

След подаване на всички оферти "Челси" и компанията Raine Group, която е натоварена с процеса по продажба, ще изготвят списък с одобрените кандидати. В петък беше публикувано съобщение, че не всяка оферта ще бъде одобрена.

"Процесът може да бъде дълъг, въпреки че желанието на всички е по-бързо да има яснота около бъдещето на клуба. При създадените обстоятелства обаче се търси не просто най-високата сума, а най-добрата визия за бъдещето на "Челси"', пише вестник "Таймс".

Предпочитаният кандидат също така се нуждае от одобрение от британското правителство. Това включва проверка за източника на парите, както и къде ще отидат те в бъдеще.

Не на последно място всяка сделка за придобиване на клуб от Висшата лига се нуждае от подписите на останалите участници в първенството.

Дневник