С невероятен футбол, много желание и красиви попадения "Барселона" разгроми "Реал" (Мадрид) в голямото дерби на испанския футбол. Каталунците се наложиха с 4:0 като гост и взеха първия си успех в "класико" от три години.

Отборът на Шави Ернандес прекъсва серия от осем мача без загуба на "Реал" в Ла Лига. Поражението е второ за мадридчани през 2022 г., а в осемте последни мача тимът беше допуснал само четири гола.

В "класико" за последно каталунците победиха мадридчани на 2 март 2019 г. именно в Мадрид. Успехът с четири гола е вторият най-голям за "Барселона" като гост след 5:0 през 1974 г.

Още в първото си "класико" Пиер-Емерик Обамеянг остави сериозен отпечатък като вкара два гола. Другите две попадения бяха дело на бранителя Роналд Араухо, както и на Феран Торес.

"Реал" остава начело в Ла Лига с 66 точки. Тимът води с 9 точки пред "Севиля", който по-рано през деня завърши 0:0 с "Реал сосиедад". "Барселона" запазва трето място в таблицата, като има 54 точки. Каталунците са с мач по-малко, а ако го спечелят ще се изравнят със "Севиля".

Сблъсъкът на "Сантяго Бернабеу" започна изключително интригуващо. Още до 20-ата минута към двете врати имаше по три изстрела, като "Барселона" заложи на активна игра, преса и много движение по терена. "Реал", който беше без лидера си Карим Бензема, опита да изнеада гостите с повече скорост в атака.

В 29-ата минута "Барселона" поведе, когато Усман Дембеле надигра бранител на фланга и центрира, а Обамеянг се разписа с глава.

Само девет минути след това попадение точен беше и Роналд Араухо. Бранителят скочи най-високо след центриране от корнер, а асистенцията отново беше на Дембеле. До края на първата част само добрите изяви на Тибо Куртоа запазиха изоставането на "Реал" от два гола.

Секунди след началото на второто полувреме "Барселона" можеше да вкара трети гол, но Торес пропусна изгоден шанс. В 47-ата минута защитата на "Реал" се пропука отново и испанският национал не сгреши.

Обамеянг го намери технично с пета, а Торес вкара с мощен удар в далечния ъгъл.

Разгромът беше оформен в 53-ата минута, когато Обамеянг вкара второто си попадение. Габонецът получи пас от Торес и технично прехвърли Куртоа. Защитата на "Реал" два пъти покри засадата, а и спря да играе, виждайки вдигнат флаг на страничния съдия. След преглед на видеоповторение обаче голът беше зачетен.

Обамеянг можеше да оформи дори хеттрика си, но пропусна още един изгоден шанс.

"Реал" заигра по-активно едва в последните 15 минути, когато създаде няколко шанса и принуди Марк-Андре тер Стеген да прави спасявания. Времето обаче беше прекалено малко за домакините.

Дневник