Италианският колоездач Сони Колбрели е получил сърдечен арест и бил реанимиран след първия етап в Обиколката на Каталуня. 31-годишният състезател завърши втори в откриващия ден на надпреварата, като до последния метър се бореше с Майкъл Матюс за победата.

Около час след края на етапа стана ясно, че Колбрели е загубил съзнание, а по-късно е стабилизиран и откаран в болница. Едва след разкази на очевидци се разбра за какво става въпрос. Отборът на италианеца Bahrain-Victorious съобщи, че Колбрели е бил в съзнание и е говорил на път за болницата.

Организаторите на състезанието разпространиха информация в понеделник вечер, с което потвърдиха, че Колбрели е получил сърдечен арест.

"Около 100 метра след финалната линия Колбрели е загубил съзнание, като получава кардио-пулмонален арест. Парамедиците са пристигнали веднага на място и са успели да го спасят чрез сърдечен масаж и използване на дефибрилатор", обявиха организаторите.

Бившият колоездач Джани Маркарини, който е бил на финала и е разговарял с Колбрели, съобщи, че италианецът внезапно е загубил съзнание и го е повлякъл със себе си на земята, след което е изпаднал в конвулсии.

Колбрели е европейски шампион и шампион на Италия за 2021 г., като през миналия сезон спечели едно от най-престижните еднодневни състезания Париж - Рубе. В началото на март италианецът се оттегли от участие в Париж - Ница заради бронхит, като Обиколката на Каталуня беше първото му състезание след кратка пауза.

Случаят с Колбрели напомня за сърдечния арест, който претърпя датският футболист Кристиан Ериксен по време на Евро 2020.

Седем месеца след инцидента датчанинът подписа с отбор във Висшата лига.

Дневник