Съвместната кандидатура на Великобритания и Ирландия за домакин на европейското първенство по футбол за момента е единствената подадена. Това съобщава вестник "Гардиън".

Крайният срок за подаване на заявки за домакинство на континенталния турнир изтича тази вечер, но до момента няма нито една друга страна, която да е заявила открито интерес.

Европейската футболна федерация (УЕФА) отвори процеса през септември 2021 г., а според графиците крайният срок за определяне на домакин на шампионата е септември 2023 г. В случай че кандидатурата на Великобритания и Ирландия остане единствена, то домакинството може да бъде потвърдено оше на 5 април.

Основното желание беше Великобритания и Ирландия да приемат световното първенство през 2030 г., но впоследствие кандидатурата беше оттеглена.

Преди месеци Англия понесе много критики след безредиците по време на финала на Евро 2020 на "Уембли". Впоследствие местната футболна асоциация беше глобена със 100 хил. евро.

Очаква се европейското първенство през 2028 г. да бъде първото с 32 отбора. УЕФА може да вземе това решение до края на годината.

От 2016 г. в континенталния шампионат участниците бяха увеличени от 16 на 24. Следващото европейско първенство е през 2024 г. в Германия, като страната е заявила десет стадиона.

Според "Гардиън" в кандидатурата си Великобритания и Ирландия са изразили намерение през 2028 г. мачове да се играят в Лондон, Глазгоу, Кардиф, Дъблин и Белфаст. Вероятно Манчестър и Ливърпул също ще приемат срещи от турнира. Финалът ще бъде на "Уембли".

Общата кандидатура на Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Ирландия обаче не гарантира, че всяка страна ще бъде участник на европейското първенство. УЕФА дава автоматично право на участие на домакините, ако те са до две страни.

Дневник