Световната шампионка по борба от 2021 г. Биляна Дудова се оплака от несправедливост в националния отбор, след като не беше включена в състава за европейското първенство в Будапеща (28 март - 3 април). Вместо нея в категория до 62 кг е предпочетена Тайбе Юсеин.

Дудова се състезаваше в категория 59 кг, но от началото на 2022 г. се качи в горната. Двете с Юсеин си размениха по една победа от началото на годината, а трети мач за определяне на титуляр за европейското не се състоя.

Двете е трябвало да се изправят още веднъж, но Юсеин е била с по-високо лично тегло.

"Докога трябва да бъда мачкана, унижавана, подигравана от треньора на националния отбор (бел. ред. Петър Касабов). Аз няма да се състезавам на европейското първенство, при положение че победих Тайбе (7:2) на турнира "Дан Колов" и при положение че спазих правилата, които бяха казани от УС на Българската федерация по борба. Просто за мен не е нормално заради това, че не съм от отбора на Петър Касабов, да бъда ощетявана по такъв начин. Не че съм направила много, но от пет европейски първенства имам четири титли и от участия на две световни първенства имам златен и сребърен медал", заяви тя пред Би Ти Ви.

"Какво трябва да направя аз в тази ситуация? Аз се готвех да отида на европейско през следващата седмица. Исках да направя нещо историческо - в четвърта категория за мен да спечеля пета титла за България".

По думите на Дудова отношението към нея е свързано с отказа ѝ да тренира при националния селекционер Петър Касабов. Сега тя се подготвя с Георги Калчев.

В кариерата си Дудова има златни медали на европейско първенство в категории 55, 57 и 59 кг. През 2021 г. тя се класира осма за "Спортист на годината", докато Тайбе Юсеин, която взе бронз на олимпийските игри в Токио, завърши четвърта в класацията.

Дневник