Футболният съюз (БФС) отстрани със замах десетки клубове, участвали във водения от екипа на Димитър Бербатов конгрес на 18 март. Санкцията е за близо 70 аматьорски клуба.

Темата за наказания на професионалните клубове, включили се в събитието, сред които и ЦСКА, ще се разглежда от Дисциплинарната комисия. Там се очакват глоби, но не и изключване, тъй като клубовете са обвързани с много договори.

Решенията бяха взети на заседание, на което присъстваха членове и на предходния, и на действащия изпълнителен комитет на БФС.

За 18 март футболният съюз беше свикал редовен конгрес, но впоследствие обяви, че го отменя заради многото съдебни дела, чакащи решение. Въпреки това Бербатов и екипа му се явиха в петък пред Националния дворец на културата (НДК), поведоха близо 80 клуба и проведоха конгрес, на който бившият нападател единодушно беше избран за президент.

Веднага след събитието се появиха твърдения, че ръководството на БФС се готви да вземе мерки срещу клубовете-отцепници, като се позовава на чл. 28 (1) от устава си. Според него даден клуб може да бъде изключен при "поведение или действия на негови членове или официални лица, което прави членството несъвместимо".

Докато течеше заседанието се появи твърдение, че в "Бояна" е синът на собственика на ЦСКА Гриша Ганчев - Даниел. От "Българска армия" отрекоха: "За пореден път подобни дезинформации излизат в "обичайните заподозрени" откъм професионализъм и журналистическа етика сайтове. Ние отдавна знаем на какво се дължи тази поръчкова преднамереност и пословична некомпетентност. Клубът ни вече ясно заяви своята позиция".

ФИФА и УЕФА са силно загрижени

От БФС съобщиха, че ФИФА и УЕФА са изпратили писмо до футболния съюз, в което казват, че са силно загрижени за събитията в последните дни.

"Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз, председателстван от г-н Борислав Михайлов, беше избран с четиригодишен мандат на извънредното Общо събрание на 12 октомври 2021 г., свикано с решение на Софийски градски съд, и проведено в присъствието на представители на ФИФА и УЕФА. Напълно наясно сме, че решенията на този конгрес понастоящем са обект на съдебни процеси", гласи позицията на двете организации.

"ФИФА и УЕФА също така са запознати, че тези съдебни дела са единствената причина Търговският регистър и регистърът на Юридическите лица с нестопанска цел да не вписват актуалния списък с членове на Изпълнителния комитет на БФС, избрани на 12 октомври 2021 г., както и мандата им".

От двете организации добавят, че са изпратили писмо до министъра на спорта Радостин Василев, който се яви в петък в НДК с обяснението, че иска лично да види какво става, без да заема страна.

"Силно сме разтревожени от потенциалния ефект на събитията от миналата седмица върху бъдещето на българския футбол, в това число - участието на български клубни и национални отбори в международни състезания", казват от ФИФА и УЕФА в писмото до Василев, цитирано в сайта на БФС.

"Предвид предполагаемото ви присъствие като наблюдател на срещата, проведена на 18 март, бихме желали да изясните позицията на българските държавни власти по създадения казус във възможно най-кратки срокове."

Дневник