Руският футболен съюз (РФС), който е изваден от всички международни надпревари на ФИФА и УЕФА, иска домакинството на Евро 2028. Това стана ясно, след като Европейската футболна федерация съобщи всички кандидати за домакин на континенталния шампионат след 6 години.

До последния ден единствената кандидатура беше съвместната на Великобритания и Ирландия. По-късно интерес са заявили Русия, както и Турция.

Националният отбор на Русия е изваден от всички международни турнири, като няма да може да играе и в плейофа за световното първенство. Руските клубове също бяха изхвърлени от европейските турнири заради войната в Украйна.

От изявление на члена на изпълнителния комитет на РФС Рюстем Сайманов става ясно, че Русия ще подаде заявка и за Евро 2032. Страната беше домакин на световното първенство през 2018 г.

"Руският футболен съюз ще кандидатства за домакин на европейските първенства през 2028 и 2032. Това не е шега. Животът продължава и ние сме готови да продължим да работим с ФИФА и УЕФА. Били сме домакин на много международни турнири", каза Сайманов.

Той добавя още: "Има много време, ситуацията ще се промени, така че ние изследваме какво да направим."

До 23 март беше крайният срок за интерес към домакинството на шампионата. До 5 април се подават официалните документи, като след това УЕФА ще съобщи имената на кандидатите. Крайният срок за определяне на домакин на шампионата е септември 2023 г.

Очаква се европейското първенство през 2028 г. да бъде първото с 32 отбора.

Днневник