Формула 1 продължава да мисли за разширяване на календара и включване на нови състезания. Това потвърди изпълнителният директор на спорта Стефано Доменикали, който говори за интерес към Лас Вегас като домакин на кръг от шампионата.

Американският град приема стартове между 1981 и 1984 г., като в първите две години те са кръг от Формула 1.

В момента САЩ имат два старта - Маями (8 май), който ще дебютира, както и Остин (23 октомври). Лас Вегас може да стане третото състезание на територията на страната още през 2023 г. В последните години интересът към Формула 1 в САЩ се увеличи драстично.

"Не става въпрос само за Лас Вегас, има и други градове, които искат състезания. Определено най-голям интерес за нас представляват САЩ и Китай, които са много големи пазари. Ние обаче трябва да подходим внимателно и календарът да бъде балансиран", каза Доманикали пред Sky Sports F1.

Директорът на Формула 1 говори и за интерес към завръщане в Африка. За последно Южна Африка беше домакин на кръг от шампионата през 1993 г. на пистата "Киалами".

"Африка също е много голям интерес за нас и ние искаме да се завърнем там", каза още Доменикали.

В момента споразумението "Конкорд", което е валидно до 2025 г., позволява състезанията да бъдат най-много 24. "Мисля, че можем да ги увеличим до 24. Ако погледнем какъв интерес има, то може и да са 30 старта", каза още директорът.

Настоящият календар на Формула 1 за 2022 г. включва 23 състезания, като датата 25 септември е свободна след прекратяването на договора с Русия. Възможно е на тази дата да бъде направено състезание в Катар. Страната имаше кръг през миналия сезон, а от 2023 г. влиза като постоянен домакин с договор за 10 г.

Дневник