Националният отбор по футбол на Япония се класира за седми пореден път на световно първенство. Азиатците спечелиха с 2:0 гостуването си на Австралия.

В основата на успеха бяха късните голове на резервата Каоро Митома. Той даде преднина на отбора си в 88-ата минута, а шест по-късно удвои.

С победата Япония събра 21 точки и е на върха в групата кръг преди края на квалификациите. Благодарение на този резултат намиращият се на второто място отбор на Саудитска Арабия също вече е сигурен участник в Катар 2022, още преди да е изиграл мача си с Китай. Австралийците са трети и запазват възможност за пети последователен път да стигнат до мондиала.

Дотук вече 17 отбора са се класирали за световното, като в следващите дни предстоят решителни мачове. Жребият за груповата фаза на Катар 2022 е на 1 април.

"Знаех, че ще е много оспорван двубой, и затова, докато бях на пейката, си мислех, че когато изляза на терена, просто трябва да си свърша работата и да вкарам гол. Чувствам се наистина щастлив за футболистите, за хората в Япония и за всички, които подкрепят Япония", каза Митома.

Дневник