Гран при на Саудитска Арабия във Формула 1 ще се проведе по план въпреки ракетни удари, които бяха нанесени в близост до пистата в Джеда в петък. Това обявиха организаторите на състезанието и Международната автомобилна федерация (ФИА).

В петък между двете свободни тренировки йеменски бунтовници удариха обект на саудитската петролна рафинерия Aramco. Това забави началото на втората сесия, като някои пилоти изразиха притеснения за сигурността си. Докато траеше тренировката в далечината се виждаше и гъст дим.

В крайна сметка спешна среща между пилоти, шефове на отбори и организатори, продължила до около 2.30 часа след полунощ, е решено състезателният уикенд да продължи по програма.

От Формула 1 обявиха, че са в постоянен контакт с властите и следят ситуацията. Президентът на ФИА Мохамед Бен Сулайем също коментира: "Атаката е по обект на рафинерията, не по цивилни граждани и разбира се не по пистата. Имаме уверение от най-високо ниво, че ние сме на безопасно място".

Според "Асошиейтед прес" отговорност за атаката са поели йеменските бунтовници хути. Ракетните удари са били нанесени на около 15 км от пистата в Джеда.

Причина за ударите е ситуацията в региона и войната, която продължава в Йемен. Там бунтовниците хути се сражават срещу въоръжени групи на избягалия в чужбина президент Абдрабо Мансур Хади. Саудитска Арабия нанесе удари в страната чрез бомбардировки, подкрепяйки застъпниците на Хади. Йеменските бунтовници получават помощ от Иран.

Гран при на Саудитска Арабия е втори кръг за сезона във Формула 1. Квалификацията на пистата в Джеда е в събота от 19 часа, а състезанието в неделя от 20.

Дневник