Серхио Перес с "Ред бул" беше най-бърз в квалификацията за Гран при на Саудитска Арабия, втори кръг за сезона във Формула 1. Мексиканецът грабна своя първи полпозишън в кариерата си, като успя да изпревари пилотите на "Ферари" на пистата в Джеда.

Перес направи отлична последна обиколка, която го изпрати с едва 25 хилядни пред Шарл Льоклер.

Трети в квалификацията се нареди Карлос Сайнц с втория болид на "Ферари", а световният шампион Макс Верстапен ще потегли четвърти.

Квалификацията беше белязана от провал на Люис Хамилтън, който се класира едва 16-ти. Британецът нямаше необходимото темпо и отпадна сред първите. Също така Мик Шумахер катастрофира тежко, което забави сесията с повече от час.

Състезанието за Гран при на Саудитска Арабия е в неделя от 20 ч.

Зад първите две редици, окупирани от пилотите на "Ред бул" и "Ферари", се наредиха Естебан Окон ("Алпин"), Джордж Ръсел с "Мерцедес"", Фернандо Алонсо, Валтери Ботас ("Алфа Ромео"), Пиер Гасли ("Алфа Таури") и Кевин Магнусен с "Хаас".

Изненадващо още в първата част на сесията отпадна Хамилтън. Седемкратният световен шампион имаше огромни трудности да намери скорост в своя "Мерцедес", оставайки едва 16-ти в квалификацията. Разликата между него и съотборника му Джордж Ръсел беше осем десети от секундата.

Освен Хамилтън напред не продължиха Алекс Албън и Никола Латифи с "Уилямс", Нико Хюлкенберг с втория "Астън Мартин", както и Юки Цунода ("Алфа Таури"), който не записа време.

За първи път от Бразилия 2017 г. британецът отпада още в първата част на квалификацията.

Вторият сегмент беше белязан от много тежък инцидент с Мик Шумахер. Германският пилот катастрофира в бетонната стена с висока скорост. Сесията веднага беше спряна, докато пилотът на "Хаас" не беше откаран с линейка към медицинския център.

Дълго време нямаше информация за състоянието на Шумахер преди да се разбере, че той е в съзнание и контактен, като беше транспортиран в болница за допълнителни изследвания.

В третата част Верстапен имаше проблеми при първата си бърза обиколка, изоставайки с над 8 десети от пилотите на "Ферари".

Дневник