Сагата в женската борба за мястото в категория до 62 кг за участие на европейското първенство в Будапеща завърши с неявяване на Биляна Дудова на допълнителното преборване. От Българска федерация борба (БФБ) съобщават, че Дудова не е пристигнала в Благоевград за задължителния кантар в 8 ч., който предшестваше срещата в Тайбе Юсеин в 10.30 ч.

Преди дни световната шампионка Дудова съобщи, че е пренебрегната за европейското първенство в Будапеща (28 март - 3 април).

"Биляна Дудова остава регистрирана за участие на европейското в категория до 59 кг", каза Валентин Райчев, генерален секретар на федерацията. "Ако тя и треньорът ѝ Георги Калчев желаят да участват, то до утре трябва да потвърдим заявката им".

От тази година Дудова и Юсеин се състезават в една категория (62 кг), като имат по една победа в срещите между тях. До 2021 г. Дудова се състезаваше в категория 59 кг, но се качи в горната, която е олимпийска. След неосъщественото преборване федерацията реши Юсеин да замине за Будапеща, но сега ще се стигне до нова среща на тепиха.

Претенциите, които Дудова имаше преди дни са, че е пренебрегвана от националния треньор Петър Касабов, защото не се готви при него. Световната шампионка от 2021 г. добави, че не е взимала заплата от началото на годината.

В събота федерацията се събра за извънредно заседание на Управителния съвет, който в крайна сметка насрочи преборване между двете. През деня треньорът на Дудова Георги Калчев коментира, че тя не е тренирала в последните 10 дни.

"Като човек, който мисли за бъдещето на българската борба, реших, че след създалото се огромно напрежение около двете достойни момичета, не е необходимо да ги подлагаме отново на нов стрес", пише Калчев в обръщение днес до федерацията. Според него резултатът ще има отражение на самото европейско първенство.

"Пожелаваме успех на Тайбе! И дано спечели ново злато за България, защото го заслужава. Надяваме се, в бъдеще да продължат спора за категорията на тепиха - при ясни и точни условия и да не се стига никога повече до подобни ситуации".

Дневник