Най-големите проблеми на футболните съдии в България идват при показването на червени картони и отсъждането на наказателни удари. Това каза новият председател на Съдийската комисия към Българския футболен съюз (БФС) Виктор Касай пред репортери.

Унгарецът говори преди VAR семинар в базата на БФС, в който участват водещите съдии с експерта на ФИФА Майк ван дер Рьост.

Освен проблемите Касай отчете, че Георги Кабаков има шанс да бъде сред избраните за световното първенство в Катар.

"Да, оптимист съм, че ще имаме рефер в Катар. Това обаче е огромно първенство. Три пъти съм минавал през квалификациите. Можем да се надяваме за Георги Кабаков. Той е в състезанието, което е гордост. Само 20 рефери влизат. Има много страни, които нямат нито един кандидат. Оптимист съм, но и реалист. Млад е, има перспективи. Не може да се мери с някои по-опитни съдии като Чакър с много опит в Шампионска лига", коментира Касай.

Той коментира и работата на съдиите дотук.

"Тук съм от два месеца. Поради тази причина все още не съм добил цялостната картина за качествата на съдиите. Работим всяка седмица, наблюдавам ги постоянно и си изграждам мнение. Има грешки с ВАР, но не е различно като в други държави. Ако гледате мачове всяка седмица, винаги има противоречиви ситуации и място за дискусия. В България имаме ВАР чак от този сезон във всички мачове. За ВАР трябва практика. Затова сме тук. Организирахме и този семинар."

"Най-големите проблеми на съдиите са червените картони и дузпите. Така е и на аматьорско ниво и в другите страни. Във футбола дузпата и червените картони са най-важни. Дузпите са най-големият проблем. Трудно се идентифицират понякога, затова имаме ВАР", каза още унгарецът.

Дневник