Световният шампион Макс Верстапен спечели състезанието за Гран при на Саудитска Арабия, втори кръг за сезона във Формула 1. Пилотът на "Ред бул" триумфира на пистата в Джеда, като надделя в оспорван дуел с Шарл Льоклер с "Ферари".

Победителят от първия кръг в Бахрейн беше близо до втора поредна победа, но беше изпреварен от световния шампион само три обиколки преди края. На финала дистанцията между двамата беше само няколко десети от секундата.

Надпреварата в Саудитска Арабия беше белязана от много изпреварвания, битка между пилотите както и два момента с кола за сигурност. Първият попречи на потеглилия от полпозишън Серхио Перес.

На подиума задно с Верстапен и Льоклер се качи Карлос Сайнц, който завърши трети с втория болид на "Ферари". В топ 10 влязоха още Перес, Джордж Ръсел, Естебан Окон, Ландо Норис, Пиер Гасли, Кевин Магнусен и Люис Хамилтън. Седемкратният шампион стартира едва 15-и.

Верстапен вече има 21 победи във Формула 1, като изпревари Мика Хакинен и дели 15-ото място с Кими Райконен във вечната ранглиста.

"Беше много оспорвано през цялата дистанция. "Ферари" бяха много бързи в завоите, но гумите им се износиха, така че получихме своя шанс. Знаех, че Шарл ще играе интересни игри и беше трудно да го изпреваря", каза световният шампион след надпреварата.

Състезанието започна отлично за Перес, който потегли от полпозишън. Мексиканецът удържа пилотите на "Ферари", а в същото време Верстапен изпревари Карлос Сайнц, за да се излезе трети.

Постепенно лидерът Перес не успя да се откъсне толкова далеч от Льоклер и се наложи да влезе в бокса в началото на 16-ата обиколка. В самия край на тура обаче Никола Латифи с "Уилямс" се удари в предпазната стена и на пистаа излезе кола за сигурност.

Всички влязоха в бокса, а това изпрати Льоклер начело пред Верстапен, като двамата бяха следвани от Сайнц и Перес. От цялата ситуация се възползва и Хамилтън, който потегли с твърдите гуми и без да ги сменя се движеше седми.

При рестарта проблеми нямаше като Льоклер поведе уверено колоната, а авансът му пред Верстапен се поддържаше в границите на две секунди.

В 38-ата обиколка Фернандо Алонсо и Даниел Рикардо отпаднаха почти едновременно заради проблеми по болидите им. На пистата обаче не беше извадена реална кола за сигурност, а виртуална, но това не позволи смяна на гумите.

Битката за първата позиция се завърза след подновяването на състезанието. Верстапен изпревари Льоклер преди началото на 43-ата обиколка, но пилотът на "Ферари" много бързо си върна позицията на спирането за първи завой след използване на системата DRS.

Още на следващия тур Верстапен блокира гумите след агресивно спиране.

Три обиколки преди края обаче световният шампион направи успешна атака чрез подвижното задно крило. До края на дистанцията Льоклер остана близо до лидера, но в последната обиколка нямаше шансове да го изпревари.

След два старта лидер в шампионата е Льоклер с 45 точки. Втори е Сайнц с 33, а Верстапен, който отпадна в Бахрейн, е трети с 25 точки. Джордж Ръсел има 22 точки, а Хамилтън - 16.

Следващото състезание е Гран при на Австралия в Мелбърн на 10 април.

Дневник