Димитър Бербатов е извикан в полицията, съобщават спортни медии. Най-вероятно по сигнал от Българския футболен съюз - БФС, за проведения от него и над 80 български клуба алтернативен конгрес на БФС.

По-рано днес пред БНТ Бербатов каза, че конгресът е юридически законен и че единственият изход от по думите му "абсурдна ситуация" е провеждането на нов обединителен конгрес. Той допълни, че очаква становището на ФИФА и УЕФА по казуса в българския футбол, както и реакцията на Министерството на спорта.

Бербатов сподели, че очаква много футболни клубове да излязат на протест. Десетки аматьорски отбори от цяла България вече се обявиха против решението на Българския футболен съюз да изхвърли 104 свои членове. 62 от тях бяха изхвърлени заради подкрепата си към Димитър Бербатов в президентската битка във футбола ни и явяването им на алтернативния конгрес, който голмайстор №1 на националния тим проведе.

    "Клубовете се свързват с нас и имат право да обжалват наказанията", уточни Бербатов.

Според него клубовете не могат да бъдат наказани по този Дисциплинарен правилник на БФС.

Димитър Бербатов ще подкрепи всички протестни действия срещу настоящото ръководство на централата.

    "Хората от БФС трябва да знаят, че с тези наказания си мислят, че ще накажат клубовете, но те ги обединяват още повече. Онзи ден научих за протестите и аз ще подкрепя такова нещо, защото става дума за неправомерно наказание на клубове, които са членове на БФС.

    Ще протестират преди или по време на мачовете, има много клубове, които ще изкажат несъгласието си. Солидарността е най-важното за малките клубове. Важното е да се покаже подкрепа към по-малките клубове.

    Разбрахме, че ще се организира протест, който ще се състои в София. Аз подкрепям, защото това е израз на всички клубове, които искат да променят нещо. Да, аз подкрепям, но не ги организирам", каза Бербатов.

И допълни:

    "Ние по принцип трябва да сме в Бояна, в момента не можем да встъпим в длъжност, но се надявам да стане и това. Омагьосан кръг, от който никой не печели. Затова единственото нещо е, един обединителен конгрес. Но когато изключиш 104 клуба, ти осакатяваш шансовете един човек да бъде избран".

Според Бербатов, държавата и БФС трябва да бъдат партньори в работата за повишаване на качеството на родния футбол. Той сподели, че няма да се откаже докато не види положителна промяна, като не е задължително тя да свързана с него.

Димитър Бербатов смята, че конгресът на 18 март, на който беше избран за президент на БФС от 76 клуба, е проведен честно и според законите. Той обаче не скри, че все още очаква решението на съда по внесената подписка за провеждане на изборен конгрес, която екипът му събра.

    "Ситуацията e абсурдна, тъжна и разочароваща. Продължаваме да се борим с всички законови мерки", категоричен бе Димитър Бербатов.

Относно т.нар. конгрес на Бербатов, проведен на 18 март в НДК, той сподели:

    "За мен казус няма, конгрес се проведе. Конгрес не може да бъде отменен, трябваше да се спази законът, клубовете направиха така, че да го спазим. Бездействието също е съучастие.

    Разбира се, че и на мен не ми е приятно на конгреса на 18 март да дойдат само част от клубовете. Едно от първите неща, които трябва да направя, когато бъда вписан в Търговския регистър, е да направя общ конгрес.

    От БФС направиха всичко възможно да не се случи конгрес. Затова беше такава бройката, и аз искам залата да е пълна", заяви Бербатов.

И допълни:

    "Всеки отбор е в правото си да реши какво е добро за него и за българския футбол. Всеки има право на избор. Трябва един обединителен конгрес. Но трябва да бъде честен и прозрачен. Да не се срамуват, както беше на миналия".

 Бербатов заяви, че не би приел пост в БФС, за да управлява заедно с Борислав Михайлов.

Междувременно ЦСКА-София започва протест пред БФС срещу наложените им наказания за участието в алтернативния конгрес. Привържениците на ЦСКА-София заявиха, че ще издигнат протестен палатков лагер пред централата ва БФС.

ClubZ