В края на януари настроенията срещу работата на Вахид Халилходжич в националния отбор на Мароко се засилиха след отпадането в четвъртфиналите на Купата на Африка. Тогава много запалянковци и специалисти искаха той да бъде освободен.

Два месеца по-късно 69-годишният босненски треньор беше заснет от камерите да получава поздравления по телефона лично от крал Мохамед VI на терена веднага след победата с 4:1 срещу Конго. Успехът изпрати мароканците на световното в Катар.

Халилходжич класира четвърти различен отбор поред за световно първенство. През 2010 г. той изведе Кот д"Ивоар до мондиала, четири години по-късно направи същото и с Алжир, а след това беше начело на Япония по пътя към финалите в Русия 2018.

Медиите в Мароко отбелязват, че никой друг треньор в историята не е постигал подобен успех.

В същото време е факт, че Халилходжич е бил само веднъж на световни финали - през 2014 г. с Алжир. Тогава африканците отпаднаха в осминафиналите след загуба от Германия след продължения.

Преди това босненецът беше уволнен от Кот д'Ивоар малко преди мондиала през 2010 г. Сходен беше случаят и с Япония, където той беше освободен преди Русия 2018 заради противоречия с местната федерация.

"Взехме това решение, защото искаме да увеличим възможностите на Япония да спечели световната купа, дори да е с 1 или 2%", каза тогава президентът на Японската футболна асоциация Козо Ташима. И обясни, че Халилходжич има трудна връзка с футболистите.

И в момента босненецът е критикуван за методите си на работата с отбора на Мароко. В центъра на вниманието е нежеланието му да работи с някои от звездите, сред които е и Хаким Зиеш. Селекционерът обясни, че поведението на полузащитника е неприемливо.

Халилходжич следва своя стил и вижданията си. Засега успешното изпълнение на задачата за класирането за Катар 2022 го оставя на поста.

В петък Мароко очаква да научи съперниците си за световното.

Дневник