Лас Вегас влиза като домакин на кръг от Формула 1 през 2023 г., обявиха ръководителите на спорта. Американският град в щата Невада, който е известен и като столица на хазартната индустрия, ще приеме нощно състезание, което ще бъде през ноември.

За разлика от традиционните състезания това в Лас Вегас ще бъде в събота, уточняват от Формула 1.

С влизането на Лас Вегас в календара САЩ вече ще има три състезания във Формула 1. От 2012 г. Гран при на САЩ се провежда на пистата в Остин, а на 8 май тази година Маями ще дебютира в шампионата.

От Формула 1 отдавна обсъждат възможността да провеждат състезания в Лас Вегас. Градът приема стартове между 1981 и 1984 г., като в първите две години те са кръг от Формула 1.

"Пистата ще бъде с дължина от 6.12 километра с 14 завоя, а максималните скорости ще достигат до 342 км/ч", уточняват от Формула 1.

Ще се използва прочутия булевард "Стрип", на който са разположени част от най-известните казина в света.

Влизането на Лас Вегас в календара ще доведе до очаквани промени. От 2023 г. редовен домакин на кръг от шампионата ще бъде и Катар, а се очаква Китай също да се завърне, след като има договор. Директорът на Формула 1 Стефано Доменикали обяви, че интересът е толкова голям, че могат да се провежадт 30 състезания. По всяка вероятност някои състезания ще отпаднат, като договорът на Франция изтича, а други ще са на ротационен принцип.

Дневник