Мексико и САЩ направиха решителните последни стъпки към световното първенство по футбол в Катар и заслужиха място на финалите. Те се присъединиха към отбора на Канада, който пръв си осигури участие в мондиала.

Трите държави заедно ще са домакини на световното през 2026 година.

Отборът на САЩ загуби с 0:2 от Коста Рика, но въпреки това се завръща на световно първенство, след като пропусна турнира в Русия преди четири години.

"Невероятно е какво този отбор успя да направи в последните седем месеца. Съставът израсна и това е голямо постижение. Нямаме търпение за световното", каза селекционерът на САЩ Грег Берхалтър.

Мексико спечели с 2:0 срещу Салвадор и удължи серията си от последователни участия на финали на осем.

Жребият за групите на световното първенство ще се тегли в петък. Отборите вече са разпределени в четири урни, като единствените неизвестни са свързани с попълването на отборите в четвърта урна, които ще бъдат определени след последните баражи.

Водачи в групите ще бъдат домакинът Катар, световният шампион Франция, Бразилия, Белгия, Аржентина, Англия, Испания и Португалия.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино говори в навечерието на жребия по темата с избора на Катар. "Разбира се, това не е раят. Разбира се, (страната) не е перфектна. Разбира се, все още има работа, която да бъде свършена. Но трябва да сме там. Трябва да продължим. Трябва да работим заедно. Имаме нужда да вдъхнем увереност за промяната, защото не всеки иска промяната - дори в Катар или в Близкия Изток. Но ръководството иска промяна".

Дневник