ФИФА никога не е предлагала световните първенства да се провеждат на две години" - това каза президентът на Световната футболна федерация Джани Инфантино по време на 72-ия конгрес на организацията, който се провежда в Доха, Катар.

Идеята за световни първенства, които да се провеждат на две, вместо на четири години, предизвика много коментари в последните месеци. Идеята беше анонсирана през септември 2021 г. от шефа на глобалното футболно развитие към международната федерация Арсен Венгер.

Против промяната в календара се обявиха много национални федерации, европейската конфедерация УЕФА, а футболистите също изразиха негативно мнение.

"Нека да сме ясни, на последния конгрес беше отправена молба към администрацията на ФИФА да се направи гласуване на подобна идея. Близо 88 процента гласуваха "За" подобно проучване. ФИФА обаче не е предлагала нищо, тя само направи проучване, каза че има подобна възможност, но нищо повече", каза Инфантино.

Той обясни, че администрацията на ФИФА, извършила това проучване, се води от Арсен Венгер. В продължение на няколко месеца обаче Инфантино многократно е изтъквал положителните ефекти от подобна промяна.

"Следващата фаза е на обсъждане и консултации. Може да намерим баланс какво е най-добро за всички страни", добави Инфантино.

По време на конгреса президентът на ФИФА говори за предизвикателствата пред страната домакин Катар. Той изтъкна "бавният прогрес" по отношение на ЛГБТИ въпросите, правата на човека и че "проблемът остава".

По време на конгреса беше излъчено и видеообръщение на президента на украинската федерация, който се появи с бронежилетка.

Дневник