Няколкостотин души протестират пред сградата на Българския футболен съюз (БФС) в Бояна. Сред тях има представители на клубове, деца от футболни школи, както и привърженици, особено на ЦСКА.

В началото протестът започна със скандирания срещу президента Борислав Михайлов и ръководството на БФС. Впечатление направи, че деца на възраст между 8 и 13 години от футболни школи се включиха в хвърлянето на бутилки с вода и кивита по сградата на футболния съюз.

На място присъства и много полиция, включително и жандармеристи.

Минути преди началото на протеста вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков влезе в сградата на БФС, но не беше забелязан от протестиращите.

Около 17.25 ч. протестиращите блокираха движението по околовръстния път на София. Малко по-късно групата от хора се отправи към булевард "България".

До протеста се стигна след решение на БФС от 23 март за изхвърлянето със замах на повече от клуба. Пет дни по-рано Димитър Бербатов беше избран за президент на БФС от около 80 клуба на конгрес, организиран от самия него.

В понеделник ЦСКА и привърженици на червените поставиха началото на протест срещу БФС с безсрочен палатков лагер пред сградата на футболния съюз.

Няколко часа по-късно БФС публикува в сайта си "Хронология на наказаното добро", в която твърди, че много пъти е помагал на ЦСКА. От футболния съюз недоумяват защо червените са недоволни и протестират. Посочват се случаи от 2008, 2013, 2016 и 2017 г., свързани с тежките времена за клуба и многото казуси с лицензирането му, като от БФС изтъкват, че са правили реверанси.

Бербатов се появи малко по-късно на протеста и призова да няма ексцесии, както и нецензурни скандирания срещу Михайлов.

"Наистина ли има нещо чупено и е хвърляно по сградата. Ако е така, това не е хубаво. Бих поговорил с тези деца, че трябваше да бъде мирен протест, не това е начинът", каза Бербатов пред репортери.

Той описа срещата си с ръководството на "Левски" като "ползотворна": "Говорихме честно и открито. Не се крия, ходих при "Левски", ако искаме промяна трябва да има обединение между големите клубове".

Според Бербатов недоволтвото срещу работата на БФС се видно. "Ако не предприемем нищо нещата ще си вървят като през тези 16 години. Така по-добре ли ще бъде".

Дневник