Националките ни по борба завършиха на трето място в отборното класиране при дамите на Европейското първенство по борба в Будапеща. Селекцията на Петър Касабов е със 110 точки - 25 по-малко от отбора на Украйна, а първото място заема Турция със 135.

Злато взе Тайбе Юсеин (62 кг), сребърни медали - Миглена Селишка (50 кг) и Евелина Николова (57 кг), а бронз - Юлиана Янева (72 кг).

На миналогодишния турнир България завърши на четвърто място с 88 точки и с идентичен набор от медали. На тазгодишния шампионат не взе участие отборът на Русия, който е изключен от международни състезания заради войната в Украйна.

А Тайбе Юсеин, която донесе бронзов олимпийски медел миналата година, отново показа класата си.

На финала тя разби със 7:0 германката Луиза Ниймеш. Така Юсеин вече има три европейски и една световна титла, придружени от още 11 медала на големи турнири.

Още по-впечатляващо е, че българката не загуби нито една точка и финишира турнира с 26:0, като полуфиналната й схватка продължи едва 40 секунди.

До участието на Юсеин на Европейското се стигна след перипетии и скандал. Биляна Дудова претендира да участва тази категория - до 62 кг, като обвини федерацията, че фаворизира съперничката ѝ, след като я е победила наскоро.

Поначало Дудова бе поставена в кат. до 59 кг - неолимпийска, което отприщи недоволството ѝ. Федерацията реши да има допълнително преборване между двете, но Дудова не се яви, а треньорът ѝ Георги Калчев пожела успех на Юсеин.

Клуб Z