Полската тенисистка Ига Швьонтек спечели турнира в Маями след категоричен успех над Наоми Осака във финала - 6:4, 6:0. Срещата продължи само час и 20 минути, като Швьонтек не остави много шансове на съперничката си.

По пътя към титлата полякинята не загуби нито сет в Маями.

Швьонтек затвърди отличната си форма, записвайки 17-и пореден успех от края на февруари насам. Това ѝ донесе три титли в този период, след като преди Маями тя триумфира в Катар и Индиън Уелс.

С трофея в турнира от WTA 1000 категорията в Маями Швьонтек става едва четвъртата жена с т.нар. Слънчев дубъл - Индиън Уелс и Маями в една година. Двата турнира се провеждат в Калифорния и Флорида, и затова са наричани по този начин.

В понеделник полската тенисистка официално ще оглави световната ранглиста при жените. Това стана възможно, след като преди 10 дни Ашли Барти съобщи, че прекратява кариерата си.

В обновената ранглиста Швьонтек ще води с 6711 точки пред втората Барбора Крейчикова (5033), а трета ще е испанката Паула Бадоса (4970). Осака, която дълго време не игра заради психологически проблеми, ще направи скок с 41 позиции и от следващата седмица ще бъде под №36.

Дневник