Бившият президент на Европейската футболна федерация (УЕФА) Мишел Платини е подал жалба срещу настоящия ръководител на ФИФА Джани Инфантино. Тя е подадена пред френската прокуратура с молбата да се търси международно сътрудничество.

Адвокатите на Платини са обявили, че жалбата датира от времето, когато французинът и Инфантино бяха заедно в УЕФА. Настоящият президент на ФИФА дълго време беше генерален секретар на европейската конфедерация. В жалбата швейцарецът е обвинен в злоупотреба с търговско влияние.

От екипа на Платини твърдят още, че бившият юридически директор на ФИФА Марко Вилигер е бил съучастник в предполагаемите престъпления.

Жалбата е подадена през ноември, вероятно само ден след като на Платини и на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер бяха повдигнати обвинения за измами. Причината е уреждането на плащане от 2 млн. швейцарски франка (2.19 млн. долара), което Платини е получил от ФИФА през февруари 2011.

Платини и Блатер ще се явят пред съда в Швейцария по-късно през годината.

За момента Инфантино не е коментирал обвиненията. Той обяви, че ще се кандидатира за нов мандат начело на ФИФА, като настоящият му изтича през 2023 г.

Дневник