Водещите европейски клубове във футбола ще могат да разходват до 70% от приходите си за отборите си. Това гласи едно от новите "правила за устойчивост", одобрени от изпълнителния комитет на УЕФА.

Разпоредбите влизат на мястото на финансовия феърплей, който беше въведен преди малко повече от десет години с идеята да осигури стабилност в европейския футбол.

Новите правила са свързани с ограниченията на клубовете при разходите за заплати, трансфери и комисиони. Посочената граница от 70% ще бъде стигната постепенно след три години, като ще се започне от 90%.

"Първите финансови правила на УЕФА, въведени през 2010 г., изпълниха първоначалната си цел. Те помогнаха да вдигнем финансите в европейския футбол и донесоха промяна в управлението на европейските клубове", каза президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Словенецът добави, че развитието на футболната индустрия и финансовите последствия от пандемията са показали необходимостта от допълнителни промени.

УЕФА посочи, че допустимите загуби за един клуб в рамките на три години ще бъдат увеличени от 30 млн. евро до 60 милиона. Новите правила влизат в сила от юни 2022 г.

Чеферин каза още, че темата за членството на Русия не е обсъждана, но се следи ситуацията в Украйна. Въпреки че беше изключена от всички международни футболни състезания на ФИФА и УЕФА, Русия заяви желание да се кандидатира за домакинството на Евро 2028 или Евро 2032. Президентът на УЕФА отказа да говори конкретно по този въпрос, но заяви, че предстои да се даде информация.

Дневник