Френският баскетболен клуб Елан Шалон изтегли завинаги фланелката с №12 на българския баскетболист Илиан Евтимов, който бе една от най-големите звезди в историята на отбора. Това стана на церемония в залата на Елан Шомон - "Льо Колизе", пред около 4000 зрители.

Въпреки загубата на Елан Шалон от Евьо, Илиан Евтимов попадна под светлината на прожекторите, в компанията на съпругата си, трите си деца и родителите си, които също бяха много развълнувани.

Евтимов има 274 мача за Елан Шалон, в които е реализирал 2504 точки, от които 384 успешни стрелби от зоната за три точки. Той печели требъл с отбора през 2012 година.

"Избрах да дойда в Шалон заради феновете. Исках да оставя нещо след мен във Франция", каза българският баскетболист при сбогуването си с публиката в залата. "Да спечелим три трофея беше силно, а това взима още повече тежест с времето", добави той.

Илиан Евтимов е имал честта да бъде избиран и за най-добър играч във финал за Купата на Франция, в който е реализирал 8 тройки. "Опитах 16 стрелби в онзи мач. Беше лудост, но имах подкрепата от всички", припомни си той.

Президентът на Елан Шалон Доминик Жюйо също говори с голяма почит към българина. "Когато го привличахме, Грег забеля, че той има малки трудности при придвижването. Но бяхме очаровани от ръката му. Илиан направи така, че Шалон да стане силно място за баскетбола във Франция. Той беше играч, който бе способен да се разбунтува, когато мачът не вървеше добре. Мерси на Илиан, че ни помогна да станем това, което сме в момента", каза президентът.

Дир.бг