Министърът на образованието проф. Николай Денков дойде днес в Каспичан, за да изнесе урок за солната киселина пред седмокласниците от местното СУ "Панайот Волов".

Пресконференцията в двора на училището бе обявена вчера, без да се посочва причина за визитата. На място стана ясно, че “вината” министърът да бие над 700 километра е на 25-годишния учител по химия Калин Колев и на директора на училището Явор Якимов.

“Посещението ми бе предизвикано от един млад учител по Химия, завършил в Шуменския университет, който със съдействието на директора на училището се свърза с министерството и ме покани да изнеса урок пред учениците. Не можех да откажа”, каза проф. Денков.

Той сподели, че темата за солната киселина се е паднала случайно, просто до този урок са стигнали седмокласниците. “Учениците бяха изключително активни”, похвали ги министърът. В часа по химия учителят Колев му е бил асистент, помагал му е при провеждането на опитите.

“Калин Колев е един от най-младите ни учители. Един ден си говорихме и като на шега му казах “Кого да доведем, за да е по-интересно за учениците, ако искаш министъра да доведем”, и той взе че се съгласи”, обясни после директорът на СУ "Панайот Волов" Явор Якимов.

Николай Денков е професор по физикохимия на Софийския университет. Автор е на голям брой научни публикации и е бил ръководител десетки международни научни проекти в областта на химията.

ШУМ.БГ