Хърватинът Йошко Гвардиол оглави класацията за най-висока стойност на футболистите до 23-годишна възраст. Списъкът е изготвен от Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory) и обхваща играчи, които през настоящия сезон (2021-22) правят своя дебют в Топ 5 първенствата на Европа.

Гвардиол е част от "РБ Лайпциг", като трансферната му стойност е оценена на 96.2 милиона евро.

Хърватският футболист е на 20 години и играе като централен защитник. Той беше купен от германския тим още през 2020 г. от "Динамо" (Загреб) за 16 млн. евро плюс бонуси. "Лайпциг" обаче го остави за още един сезон в Загреб под наем, а през миналото лято хърватинът записа дебют за тима.

От CIES обясняват, че класацията е на база на представянето на играчите, както и на отборите, за които се състезават.

Зад Гвардиол сред дебютиращите през този сезон се нарежда съотборникът му в "Лайпциг" Доминик Собосалай, който е оценен на 60.3 милиона евро. Унгарският нападател има девет гола в 36 мача през този сезон.

Трети в класацията е халфът на "Барселона" Пабло Гави (58.6 милиона евро). Испанецът, който е само на 17 години, е най-младият в проучването.

Най-скъпият млад футболист до 23 години в света е Винисиус Жуниор от "Реал" (Мадрид). Бразилецът (21 г.), който играе своя четвърти сезон в Мадрид, е оценен на 150 млн. евро.

Дневник