Международната федерация по волейбол (FIVB) е изпратила писмо до украинската федерация, с която я кани да заеме мястото на Русия на предстоящото световно първенство (26 август - 11 септември). Националният тим на Украйна не се класира за шампионата, но е най-високо в ранглистата на тези, които отпаднаха в квалификациите.

Русия загуби домакинството на първенството, както и правото да участва в него заради санкциите, наложени за войната в Украйна.

Федерацията на Украйна има срок до 20 април да обяви решението си, а ако приеме ще оглави група А, където са Сърбия, Тунис и Пуерто Рико.

В случай, че Украйна отклони поканата и не може да участва, то FIVB ще покани друг отбор да заеме мястото. Генералният секретар на организацията Фабио Азеведо също така остави отворена вратата и за Русия. Той обяви, че руският тим може и да участва, ако "компетентен орган отмени наказанието".

Домакини на световното първенство след санкцията на Русия ще бъдат Полша и Словения. Това обяви полският премиер Матеуш Моравецки.

Заради отнетото домакинство Русия поиска обезщетение от 80 млн. долара.

Дневник