Григор Димитров се класира на полуфинал в "Мастърс" турнира в Монте Карло след драматичен успех над Хуберт Хуркач в три сета. Българинът се наложи с 6:4, 3:6, 7:6 (2) след 2 часа и 25 минути на корта.

Бившият №3 продължи с отличното си представяне през седмицата, като във важните моменти не се огъна срещу полския си опонент. За разлика от него Хуркач даде израз на емоциите си, като многократно удряше с ракетата си по корта след грешки.

Полякът, който е 14-и в световната ранглиста, влезе като фаворит в срещата, заради по-челното си класиране.

Българинът отстранява трети пореден поставен в надпреварата.

Димитров и Хуркач се срещнаха за втори път. Предишният им двубой беше в Индиън Уелс през 2021 г., когато българинът пак спечели на четвъртфинал, отново в три сета.

Едва за втори път Димитров достига до полуфиналите в Монте Карло след 2018 г. Тогава той загуби от Рафаел Надал по пътя на испанеца към рекордна 11-а титла в княжеството.

Класирането е общо осмо за Димитров в полуфинал на турнирите от най-високата категория 1000. За момента българинът е преодолявал тази фаза само веднъж. За последно Димитров игра полуфинал в Индиън Уелс през 2021 г.

В събота българинът ще се изправи срещу испанеца Алехандро Давидович Фокина. Испанецът, който във втория кръг надви световния №1 Новак Джокович, стигна до полуфинал след победа над Тейлър Фриц от САЩ.

Димитров завърши двубоя с четири аса и две двойни грешки. Той реализира 22 уинъра и направи 35 непредизвикани грешки.

Първият сет премина отлично за българина, който спечели с 6:4 за само 35 минути. Димитров проби в третия гейм и до края не изпусна водачеството.

Във втория сет Хуркач повиши нивото на играта си, като вече беше доста по-убедителен. Полякът успя да пробие в шестия гейм, с което поведе с 4:2 и това му даде ключово предимство. До края на сета нови пробиви нямаше и така срещата влезе в решителна трета част след 6:3.

В нея се започна с два разменени пробива, като Димитров загуби подаването си, но веднаг ауспя да отговори по страхотен начин. Последваха геймове, в които сервиращият нямаше особени проблеми преди да се стигне до осмият, в който Хуркач отрази два шанса за пробив.

Още в следващия гейм полякът проби и поведе с 5:4, като сервираше за срещата. Димитров обаче не се огъна и на свой ред взе подаването на съперника си, след което затвърди пробива. Опрян до стената Хуркач отново показа здрави нерви, спаси два мачбола и вкара сета в тайбрек.

В него Димитров набързо поведе с 5:1, след което даде само още една точка на поляка преди да сложи край на срещата.

Дневник