Двама свидетели, призовани от защитата на кмета на Никола Козлево Ешреф Реджеб, бяха разпитани днес по делото му в последно заседание на съда по делото.

Свидетелите бяха допуснати да дадат показания по делото по молба на защитата на Ешреф Реджеб, който обжалва решението на КПКОНПИ за конфликт на интереси.

В съдебната зала днес кметовете на Църквица Рамадан Хасан и на Каравелово Нергин Фейзула под клетва заявиха, че са купували почистващи препарати, необходими за дезинфекция заради пандемията от Covid-19 от магазини на кмета на Никола Козлево, но са правили това, защото там било по-евтино и по-удобно. И двамата бяха категорични, че никой не им е казвал изрично да пазаруват от тези магазини.

Кметовете казаха още, че след покупките са давали фактурите и касовите бележки на касиерката в община Никола Козлево, след което тя е издавала разходни ордери и те са получавали изразходваните средства, като за този вид покупки кметовете имали лимит от 50 лв. на кметство.

Преди показанията на свидетелите вещото лице по делото – експерт-счетоводител Димов, който трябваше да направи допълнителна финансова и счетоводна експертиза, заяви, че наистина има разминаване в изразходваните и отчетени средства от кмета на Никола Козлево, но това се е получило, защото има фактури към доставчици, които не са описани в решението на КПКОНПИ.

Адвокатът на Ешреф Реджеб Василина Кънчева заяви пред съда, че надценката от посочените от антикорупционната комисия общински покупки в магазините на "Ешрефоглу" ООД е 2812,83 лв., като тук не са включени разходите на собственика за охрана, осигуровки на персонала и др. „Ако и те бяха включени сумата щеше да е нищожна“, заяви Кънчева.

Кънчева каза още, че кметът на Никола Козлево е разпореждал да се субсидират волейболния и футболния клуб в общината, но след решение на Общинския съвет. Адвокатът посочи и, че синът на Ешреф Реджеб, който е в Управителния съвет на ФК „Никола Козлево“, не е получавал никакви средства за участието си в клуба.

Василина Кънчева отново потвърди, че в случая нейният клиент няма как да е попаднал в конфликт на интереси и призова съда да отхвърли обвинението на КПКОНПИ.

Според представителя на антикорупционната комисия в това заседание Теменужка Попова жалбата на Ешреф Реджеб е неоснователна, същото твърдение изказа и прокурора по делото.

В седемдневен срок след изготвяне на протокола от заседанието, страните по делото трябва писмено да представят становищата си пред съда, след което той ще се произнесе в законоустановения срок от един месец.

ШУМ.БГ