Министърът на младежта и спорта Радостин Василев заяви, че ще сезира прокуратурата за тежкото състояние на Зимния дворец в София. Той направи оглед на обекта и установи "криминална безстопанственост".

Василев показа разрухата в съоръжението в почти 20-минутно видео, което качи във "Фейсбук". Министърът се усъмни в качеството на ремонта, извършен по време на управлението на ГЕРБ.

"Криминална безстопанственост, с която ние сега трябва да се справим, защото зимните спортове нямат друг дом", каза Василев във видеото.

"Шест милиона и половина струва ремонтът по времето на Красен Кралев (бившият министър на спорта). Дотук аз не виждам нещо да е подменяно. Давай нататък", казва Василев по време на обиколката, след което иронично добавя "Страхотен ремонт. Браво".

"Как смятате след 15 години безхаберно управление на тези спортни имоти да се справим ние за четири месеца? Открихме толкова много злоупотреби. Ще говоря с премиера (Кирил Петков) и Министерския съвет - ако тук не се вземат спешни мерки, този обект става опасен за децата, родителите, състезателите, треньорите и всички, които го ползват", каза още Василев.

"Започваме анализ на договорите кой и как е ползвал тези съоръжения. Всички са избягали, защото знаят, че вече няма да има връщане, няма да има кражби. Идва лошият министър, който иска пълна отчетност. Това дразни наематели и федерации и затова пискат в момента и ги е страх. Ако държавата се намеси, както трябва да се намеси, тук няма да има дискотека", добави министърът.

Зимният дворец беше открит след ремонт през октомври 2018 г., като на събитието присъстваха бившият министър-председател Бойко Борисов и Кралев. Тогава от министерството казаха, че след ремонта залата разполага с обновени съблекални, бани и санитарни възли към тях, входно фоайе, лекарски кабинет, помещение за допинг контрол, обновена основна зала с ново осветление и климатична инсталация, нова мантинела, нови подови каучукови настилки, ремонтирани седалки и трибуни. Както и че са подновени дограмата, електроинсталациите, канализационната и водопроводната инсталация, фасадите на сградата са топлоизолирани.

Това е второто поредно видео, в което Василев представя разрухата в голям спортен обект. На 14 април той беше в "Червено знаме", като заяви, че държавата ще възстанови със свои средства целия комплекс в оригиналния му вид.

Въпреки твърденията му, че парите за проектиране и изпълнение са осигурени, до момента няма отговор на въпросите на "Дневник" колко ще струва това.

Дневник