Руският тенисист Даниил Медведев и всички негови сънародници ще бъдат спрени от участие в "Уимбълдън", съобщава "Ню Йорк таймс". Според информацията високопоставен служител в международния тенис е потвърдил, че решението е взето и предстои да бъде обявено.

Състезателите от Беларус също няма да могат да участват в турнира от Големия шлем. Това е поредната стъпка от мерките в спорта срещу Русия и Беларус заради войната в Украйна.

Ако бъде потвърдена официално, тя ще засегне пряко състезанието, тъй като само при мъжете има четирима руснаци сред първите 30. Медведев за кратко дори беше начело в световната ранглиста тази година, а Андрей Рубльов е осми. Другите двама са Карен Хачанов (№26) и Аслан Карацев (№30). Иля Ивашка от Беларус е 44-и.

Наскоро Рубльов отправи послание след един от мачовете си, което гласеше: "Не на войната, моля".

Решението би спряло и водещи състезателки в женския турнир. Арина Сабаленка от Беларус е четвърта в света, а сънародничката ѝ и бивша водачка в ранглистата Виктория Азаренка е 18-а. Русия има пет тенисистки сред първите 40, като най-предно класирана е Анастасия Павлюченкова (№15).

До момента тенисистите от Русия и Беларус имат право да се състезават, но под неутрален флаг.

"Уимбълдън" започва в края на юни, а преди това предстои друг от турнирите от Големия шлем - "Ролан Гарос".

Дневник