"Левски" е нарушил споразумението, което е имал с Националната агенция за приходите (НАП), заявиха от агенцията в отговор на въпроси на "Дневник". Заради това е наложен запор на сметки, посочват от пресслужбата на НАП.

Преди седмица треньорът на сините Станимир Стоилов привлече вниманието с изказване след победата срещу "Лудогорец" (3:2) в Разград, когато заяви, че "е крайно време да напусне българския футбол". На следващия ден треньорът обяви, че остава в "Левски", но призна, че в клуба има големи проблеми и че той ще продължава да се бори за решаването им и за истината.

"След като имах уверението, че след Нова година всичко ще е наред, а в момента не всичко от финансова гледна точка е наред, значи нещо не е както трябва. При положение, че за месец и половина в клуба са влезли милион и не знам колко лева - това всичкото от привържениците...", каза Стоилов тогава.

"Към 20 април 2022 г. няма постъпвало искане от клуба за сключване на ново споразумение за разсрочване на дълга, респективно няма действащо разрешение в тази посока. Към настоящия момент издаденото през 2019 г. разрешение за разсрочване на публичните задължения на ПФК "Левски" АД не е в сила, тъй като не са изпълнени условията по същото, а именно формирани са нови задължения и не внесени изцяло дължимите вноски съгласно утвърдения погасителен план", отговарят от НАП на въпроси на "Дневник".

От агенцията посочват, че след май 2020 г., когато се смени собствеността в "Левски", има нововъзникнали задължения на клуба.

"Дневник" изпрати въпроси по темата до клуба.

Наскоро директорът на НАП Румен Спецов каза лаконично в интервю, че "случаят с "Левски" все още е наболял, все още имат задължения към НАП" и уточни, че двете страни са водили разговори и ще продължават да ги водят, без да дава подробности.

Ръководството на "Левски" няколко пъти заяви увереност, че няма да има проблеми с лиценза си, а липсата на задължения към държавата или редовното им обслужване е важен фактор. През 2019 г. клубът сключи споразумение с НАП, според което трябваше всеки месец да плаща по 143 хил. лева. След това привържениците няколко пъти правиха кампании за осигуряване поне на тази сума, за да не се прекъсват плащанията.

В началото на февруари 2022 г. беше организирана кампанията "Левски е вечен", за която и Стоилов говори. От нея до момента са събрани около 1.5 млн. лева.

Към 21 април 2022 г. общият размер на публичните задължения, събирани от НАП, дължими от футболните клубовете от Първа лига, е 9 260 000 лева. "Останалата информация е данъчно-осигурителна и не можем да я споделяме", уточняват от агенцията.

Дневник