Световната титла, честта на Великобритания и наследството в бокса - всичко това ще бъде заложено тази нощ, когато Тайсън Фюри и Дилиън Уайт се впуснат във вълнуващ двубой на стадион "Уембли" в Лондон. Двамата ще спорят за титлата в тежка категория на Световния боксов съвет (WBC) в първия голям мач за 2022 г.

Галавечерта от Лондон започва в 21 часа и ще бъде предавана пряко по "Макс Спорт 2". Очаква се главният мач да започне около 0.30 ч. българско време.

Двубоят е очакван с огромен интере, тъй като още преди него Тайсън Фюри анонсира, че ще му бъде последен на професионалния ринг. Циганският крал, както е известен 33-годишният боксьор, ще проведе втора защита на най-ценния пояс, който отне преди повече от две години от Дионтей Уайлдър.

Уайт, който винаги е бил считан за един от големите таланти на Великобритания, получава първи шанс да се бие за световна титла чак на 34 години.

Затвърждаване на най-добрия или пореден шок в бокса

"Прекалено добър ли е Тайсън Фюри или Уайт е способен да шокира боксовия свят" - тези въпроси бяха най-често обсъждани в последните седмици с наближаването на срещата.

Световният шампион влиза като изявен фаворит в срещата, особено според букмейкърите. Коефициентът за победа на Фюри в последните дни падна до 1.22, докато този за успех на Уайт е между 4.50 и 4.90.

Фюри е непобеден на професионалния ринг - той има 31 победи в 32 срещи и едно равенство (в първия мач с Уайлдър). Циганският крал е спечелил 22 пъти след нокаут, а през 2018 г. успя да се върне победоносно след близо 3-годишна пауза.

Уайт е провел 30 професионални мача, в които има 28 победи (19 с нокаут) и две поражения. Загубите му дойдоха от Антъни Джошуа през 2015 г. в мач за британската титла, както и от Александър Поветкин през август 2020 г. Няколко месеца Уайт победи руснака в реванш и това му гарантира статута на претендент за пояса на WBC.

"Той (Уайт) е много силен, притежава голяма мощ, добър боец е и е ноакутирал доста мъже. Аз не съм този непобедим боксьор, за който всички ме смятат. Аз съм просто нормален човек, който е имал късмет 32 пъти", коментира Фюри преди срещата, опитвайки да избегне въпросите за статута си на най-добър в дивизията.

"Готов съм на всичко, ще се бия в моята страна за световната титла. Това е невероятно", каза Уайт.

Експерти и настоящия боксьори дават предимство на Фюри, като сред тях е и Джоузеф Паркър, загубил по точки от Уайт през 2018 г. Новозеландеца описа Уайт като много мощен боксьор, способен на изненади, но очаква Фюри да го нокаутира между петия и деветия рунд.

На официалния кантар Фюри беше с тегло от 119.7 кг. Той е с 5 кг по-лек, отколкото в последния си мач с Дионтей Уайлдър. Уайт е 114 кг.

Ще се откаже ли Фюри?

"Мачът с Уайт ми е последен", каза Фюри през март и изненада мнозина с решението си. Преди срещата британецът още веднъж потвърди намерението си да слезе от ринга.

Мнозина очакват решението му да не бъде крайно и да зависи най-вече от предстоящия през лятото мач между Александър Усик и Антъни Джошуа. Възможно ли е при успех на Джошуа и такъв на Фюри, Циганският крал да опита да обедини всички титли в нов британски сблъсък и да стане първият абсолютен световен шампион от 2000 г. Звание, което за последно беше притежание на друг британец - Ленъкс Люис.

"Това е всичко. В столицата, това ще бъде върхът на моите усилия", потвърди Фюри на пресконференцията.

Световният шампион обяви, че евентуален шанс за абсолютен световен шампион не го блазни.

"Няма пари или пояси, които вече да не съм печелил, и които да ме върнат обратно на ринга, взел съм решение".

Дневник