Макс Верстапен спечели спринтовата надпревара на "Имола", част от четвъртия състезателен уикенд във Формула 1 за сезон 2022. Световният шампион, който потегли пръв, трябваше да прави изпреварване в края срещу съперника си за титлата Шарл Льоклер.

Верстапен имаше по-висока скорост в края на дистанцията от 21 обиколки и успя да премине пред Льоклер. Това се случи две обиколки преди финала, въпреки че още на старта лидерът в шампионата успя да прескочи световния шампион.

Уикендът за Гран при на Емилия Романя се провежда в новия формат със спринтова надпревара (100 км) в събота и традиционно състезание в неделя. Останалите два спринта ще са в Австрия и Бразилия.

Точки в спринтовете печелят първите осем пилоти. Верстапен взе осем, Льоклер седем, а третият Серхио Перес спечели шест. В топ 8 попаднаха още Карлос Сайнц, потеглил едва десети, Ландо Норис, Даниел Рикардо, Валтери Ботас и Кевин Магнусен.

Местата в спринта важат и като стартови позиции за неделното състезание.

Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън завърши едва 14-и, като не спечели нито една позиция в дистанцията, а вместо това загуби една.

В шампионата Льоклер остава лидер със 78 точки, Сайнц има 38, като двамата са следвани от Перес (36) и Верстапен, който има 33.

Дневник