Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен спечели втора победа за сезона, след като триумфира в състезанието за Гран при на Емилия Романя. Нидерландецът беше най-бърз на пистата "Имола", която прие четвъртия кръг за 2022 г.

Пилотът на "Ред бул" беше безгрешен, потегляйки от първата позиция и ден след успеха в спринта, взе нова победа. Верстапен направи и най-бързата обиколка в надпреварата.

Успехът беше двоен за "Ред бул", след като Серхио Перес завърши втори. На подиума се качи и Ландо Норис с "Макларън".

Тежък се оказа денят за пилотите на "Ферари" в първото състезание на италианска територия. Шарл Льоклер беше изпреварен в началото от Перес, а в края на дистанцията се завъртя и завърши едва шести. Карлос Сайнц пък отпадна в самото начало.

"Страхотен уикенд за нас. Винаги е трудно да постигнеш подобно нещо, но задоволството е голямо", каза Верстапен след състезанието.

Победата е 22-а за него във Формула 1, като той се изравнява със световния шампион за 1996 г. Деймън Хил на 14-о място във вечната ранглиста.

Верстапен вече има 59 точки в генералното класиране и стопи с 18 аванса на Льоклер. Пилотът на "Ферари" е лидер с актив от 86. Трети е Серхио Перес с 54.

Надпреварата на "Имола" започна на мокра писта, като постепенно условията се подобриха, преди отново да завали в края. Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън остана извън точките, като беше затворен с обиколка от Верстапен далеч преди финала.

Следващият старт е дебютното състезание в Маями на 8 май.

Дневник