Собственикът на "Левски" Наско Сираков обяви, че дарява 60 хил. лева на клуба за 60-ия си рожден ден. "Това ще осмисли празника ми и направената равносметка. Този подарък към клуба ми, който все още е в тежко финансово положение, ще ме направи истински щастлив", заяви той в страницата на сините във "Фейсбук".

"А аз получих най-големия си подарък от съдбата - това да съм начело на "Левски" в най-тежкия момент от съществуването му и да давам всеки ден цялата си любов и енергия за спасяването и просперитета му. "Левски" е вечен", завършва обръщението си Сираков.

В него той повтаря нещо, което е казвал и в други случаи - че приема себе си за пазител на акциите на клуба.

"Станах такъв в най-тежкия момент от вековната история на "Левски". Заложих името си, което бях градил много години. Кой ли не ми каза, че това е абсолютен риск и обречена кауза. Напълно осъзнавах в какво състояние поемах любимия си клуб. Но това не ме уплаши, колкото и да беше страшно. Спасяването на моя втори дом чувствах като житейската си мисия", допълва той.

В средата на март беше съобщено, че през октомври 2021 г. Сираков е дал 250 хил. лева заем на "Левски".

Собственикът на клуба благодари на всички, които в миналото и настоящето се борят за "Левски", както и на бъдещите поколения, които ще продължават да защитават клуба.


"Щастлив съм, че през последните месеци благодарение на Мъри Стоилов отборът се изправи и се върна в играта. Дълбоко оценявам и безкрайно благодаря, че в тези трудни времена, в които живеем, всички вие сте до нас и отделяте от личните си средства, за да спасите нашия любим отбор. Неописуемо е чувството, което изпитах, когато в петък напълнихте стадиона и показахте, че левскарският дух е жив и винаги ще бъде жив. Всички ние доказахме, че обединени можем всичко и ще се преборим за спасението на любимия ни син столетник."

Сираков прави и лична равносметка. "Благодарен съм на Бог за всичко, през което преминах. Хубавото ми даваше сили и вяра, лошото да осмислям, да впрягам волята си, да не се отказвам и да продължавам. Победите са ме окрилявали, а загубите са ме учили."

"Правил съм добрини, правил съм и грешки. Надявам се да простите грешките, защото чрез тях откривах истината. Тези 60 години не бяха леки, но знам, че това ме направи по-силен, по-устойчив и по-мъдър. Всичко в живота си съм постигал с много труд и нищо не получих даром. Благодарен съм на съдбата за моето семейство, което ми дава любов, сили и вяра. Благодарен съм на съдбата, че отреди да бъда Левскар."

Сираков допълва, че целият му живот от 12-годишен до днес "е посветен на великия син клуб".

"През всички тези години сърцето ми е отдадено на синята идея. Понякога е туптяло от гордост и радост, понякога е кървяло от болка, гняв и обида. Преживях изумителни мигове като футболист и ръководител с любимия си отбор. Постигнах впечатляващи резултати, купи и победи. Преживял съм неповторими мигове пред препълнени стадиони със синята фланелка."

Сираков получи поздравления и пожелания за здраве и бъдещи успехи от "Левски" и Българския футболен съюз.

"Шесткратен шампион на страната - пет пъти с "Левски" и веднъж със "Славия"; петкратен носител на Купата на България, три пъти триумфира и с Купата на Съветската армия. Четири пъти е голмайстор номер едно на първенството, а през сезон 1986-1987 грабва и "Бронзова обувка" на Европа", отбелязва БФС в сайта си. Сираков влиза в историята и на вечното дерби с ЦСКА, когато през 1994 г. вкарва четири гола при победата със 7:1.

"За националния отбор Сираков дебютира през 1983 г. и изиграва 78 срещи, в които бележи 24 гола, включително изравнителното попадение срещу действащия световен шампион Италия в мача на откриването на Мондиал '86 в Мексико. Осем години по-късно нападателят е основна част от "златния отбор", достигнал до полуфиналите на световно първенство, като добавя още едно високопрофилно попадение в сметката си, този път в мрежата на Аржентина", добавят от БФС. Сираков е играл за България и на Евро 1996 в Англия.

Дневник