Българските клубове "Пирин" (Благоевград) и "Левски" са сред челниците в света по използване на собствени юноши. Това показва класация, изготвена от Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory).

Анализът обхваща 40 първенства по целия свят, като се отчитат изиграните минути от футболисти, които са тренирали в клуба поне три години между 15 и 21-годишна възраст.

"Пирин" заема 12-о място в целия свят, като от началото на сезона до 19 април 2022 г. десет футболисти, преминали в различни периоди през школата, са записали 50.6% от общите минути.

"Левски" е на 20-о място, като е използвал трима юноши повече в същия период - 13. Те са записали общо 44.4 процента от минутите в изиграните 26 мача от първенството.

Начело в света е словашкият "Жилина", в който играят 23-ма футболисти, които са изградени в школата на клуба. Те са записали 85.5% от минутите през сезона (общо 28 мача). Следват "Енвигадо" от Колумбия (24 футболисти, 76.4%), аржентинският "Банфилд" (16 играчи, 66.6%) и "Динамо" (Киев) - 12 играчи с близо 63 процента.

В големите първенства в Европа начело са три испански отбора - "Атлетик" (Билбао), "Реал сосиедад" и "Селта". В "Атлетик" юношите на клуба са записали близо 56 процента от общите минути в 32 мача дотук. "Барселона" е на осмо място, а "Еспаньол" - десети.

В топ 10 няма нито един английски клуб - "Манчестър юнайтед" е 12-и, следван от "Челси".

Ситуацията в Първа лига

В Първа лига след "Пирин" и "Левски" останалите клубове не могат дори да се доближат до 30% от минутите, които да са записани от юноши. Трети в класацията е "Черно море" с 11 души и общо 27.9% от времето.

Следват "Славия" (8 играчи, 16.7%), "Локомотив" (Пловдив) с четирима и 12.4%, "Ботев" (Пловдив) петима и 10.5 процента и "Локомотив" (София) - четирима 6.9%. Останалите клубове са с пет и по-малко процента, като при "Царско село" е 0.5%, "Арда" 0.1%, а в "ЦСКА 1948" няма нито един използван собствен юноша.

От водещите клубове "Лудогорец" е използвал само един от своите юноши. Той е записал само 4.8% от общите минути през сезона. В ЦСКА са играли четирима юноши, които обаче са записали едва 1.8% от общите минути за отбора.

Дневник