Рафаел Надал разкритикува "Уимбълдън" след решението тенисисти от Русия и Беларус да не участват в турнира заради войната в Украйна. Пред репортери носителят на 21 титли от Големия шлем определи подобна мярка като "нечестна".

Преди две седмици стана ясно, че "Уимбълдън" няма да допусне състезатели от Русия и Беларус на кортовете на "Ол Инглънд клъб" като мярка срещу инвазията в Украйна.

"Мисля, че това е много нечестно спрямо всички мои колеги от Русия. Те нямат вина за това, което се случва в момента по света с войната", каза Надал на пресконференция в Мадрид.

"Искрено съжалявам за тях, "Уимбълдън" е взел това решение, мисля, че правителството няма общо с него. Но да видим какво ще се случи в следващите седмици и дали ще има реакция", допълни Надал, като акцентира, че мъжката и женската тенис асоциации не са съгласни с това решение.

След началото на войната в Украйна тенисистите от Русия и Беларус могат да участват в международни турнири, но са под неутрален флаг.

Испанецът не е единствения водещ тенисист, който коментира темата и се обяви против. Преди няколко седмици Новак Джокович определи решението като "лудост". Анди Мъри също заяви, че не подкрепя мерките, предприети от "Уимбълдън".

Надал е в Мадрид за началото на "Мастърс" турнира, който ще отбележи неговото завръщане след контузия. Испанецът започна отлично сезона, като спечели три титли и записа 20 поредни победи, преди да загуби във финала на "Мастърс" турнира в Индиън Уелс през март.

"Все още не съм в най-добрата си форма, но е нормално след толкова дълга пауза. Има три седмици до "Ролан Гарос", така че вярвам, че ще съм готов", каза Надал.

На турнира в Мадрид той може да се срещне с Джокович. Световният №1 е водач в основната схема, а Надал е трети, като двамата могат да играят на полуфинал.

Дневник