Рони О'Съливан е световен шампион по снукър за седми път в кариерата си. Англичанинът триумфира в шефийлдския театър "Крусибъл" след победа над Джъд Тръмп с 18:13 във финалния мач.

По този начин Ракетата, както е известен О'Съливан, се изравнява със Стивън Хендри, като единствените със седем световни титли в ерата на "Крусибъл".

О'Съливан печели първата си титла през 2001 г., следват тези през 2004, 2008, 2012, 2013 и 2020 г.

На 46 години О'Съливан е и най-възрастният световен шампион. Срещу името на Ракетата са записани куп рекорди в "Крусибъл", сред които тези за брой победи, спечелени фреймове, както и серии над 100 точки.

"Това момче (Тръмп) вече е сред най-големите в историята. Той ме държеше под огромно напрежение в псоледните два дни. Опитах да бъда релаксиран, отпуснат, но това е невъзможно срещу играч като Джъд. Вече нямам конкретни цели, обичам всички турнири, в които играя. Чест е да държа рекорда със Стивън. Нека да кажем, че догодина ще направя още един опит, но нищо не се знае", каза шампионът след финала.

О'Съливан поведе убедително в първия ден на финала, след който водеше с 12:5 точки. Тръмп опита да сътвори втория най-голям обрат в историята, като спечели следобедната сесия в понеделник с 6:2, за да намали пасива си до само три фрейма.

Ракетата обаче не даде шансове на съперника си в последната сесия, като позволи на Тръмп да вземе само още два фрейма. Въпреки че не записа серия от 100 точки във финалната сесия, с която да достигне до 200 сенчъри брейка, О'Съливан показа постоянство в ключовите моменти.

Тръмп загуби втори финал в своята кариера на световни първенства, като остава с една титла от 2019 г.

Световното първенство през 2022 г. доведе и до подобряване на рекорда за сенчъри брейкове в рамките на турнира - 109.

Дневник