Двудневна Национална научна конференция по история, археология и архитектура „Св. Цар Борис I Покръстител и православната духовност и култура“ започва днес в НИАР “Плиска”. На нея ще присъстват над 50 учени от страната и ще бъде представени 13  доклада.

За научния форум говори пред журналисти днес кметът на община Каспичан Милена Недева. Общината, заедно с ШУ “Епископ Константин Преславски” и РИМ-Шумен, са организатори на проявата.   

“Цар Борис е една от най-значимите фигури в българската история. С право той е определян като най-мъдрият и далновиден владетел. Две са основните събития за държавността на България – приемането на християнството и  приемането на учениците на Кирил и Методий в Плиска. Там се създава първата книжовна школа”, каза Милена Недева.

Затова  ръководството на община Каспичан смята, че датата на успението на Цар Борис 2 май трябва да стане официален държавен празник. Писмо с такова искане е изпратено до Народното събрание.

От 2021-ва година има и решение на местния парламент на Каспичан НИАР “Плиска” да се прехвърли за стопанисване от общината. Така, според кмета Недева, ще може да се кандидатства по европрограми за инфраструктура на археологическите обекти и за тяхното възстановяване през новия програмен период.

“Имаме много и различни идеи за развитието на резервата и за неговата социализация”, каза тя. Една от тях е да се възстанови до покрив Голямата базилика в Плиска, за което има създаден инициативен комитет под ръководството на акад. Пламен Карталов. Тепърва обаче ще се прави архитектурен проект и ще се търсят възможности за финансиране.

ШУМ.БГ