ЦСКА-София е платил 3 138 670.53 лева в края на април и е изчистил отношенията си към държавата за ползването на стадион "Българска армия" и базата в Панчарево, обяви министърът на спорта Радостин Василев. След тази стъпка държавното дружество "Сердика спортни имоти" и футболният клуб са сключили анекс към договора помежду си.

Целта е за срока му на действие до 31 декември 2022 г. да бъде изпълнена цялата процедура до получаване на зелена светлина за модернизация на "Българска армия".

Синът на собственика на ЦСКА-София Гриша Ганчев - Данаил, който управлява оперативно клуба, изрази надежда, че през 2023 г. ще бъде направена първа копка. По думите му след нея ще са необходими около година и половина или две, за да бъде изградено съоръжението.

Предстои в следващите месеци ЦСКА-София да представи бизнес план за стадиона, както и конкретен проект.

Договорът ще е единствено за "Българска армия", докато базата в Панчарево ще бъде отделена с намерението там клубът да продължи инвестицията си.

"Сделката е такава, че държавата няма как да загуби контрол над своите имоти, а ЦСКА-София няма да има пречки да изгради своя стадион", каза Василев. Той уточни, че няма да се прави съвместно дружество между "Сердика спортни имоти" и ЦСКА, както беше обявено първоначално при сключването на първия договор през 2018 г.

Василев обясни, че са признати инвестиции на ЦСКА-София на стойност 3.3 млн. лева, а са отхвърлени малко над 500 хил. лева претенции от страна на червените.

"До 31 декември 2022 г. имаме анекс и трябва всички разрешителни и документи на държавата да бъдат одобрени. След това ЦСКА-София ще излезе за кратко от своя дом и ще започне реконструкцията. Това ще е най-печелившият стадион, ако планът се изпълни. Главният архитект ни съдейства максимално. Няма да има никакви незаконни действия, които да застрашат нечии интереси", заяви още министърът. Публичният устройствен план на Борисовата градина обаче все още не е приет.

"Въпреки непредвидените обстоятелства и трудната икономическата конюнктура в българския и международния бизнес, ви информираме, че клубът и ММС сключиха така дългоочаквания договор за партньорство и вече можем да предприемем реални действия за строежа на новия ни дом - стадион "Българска армия", заявиха от ЦСКА-София в деня, в който клубът чества 74-ия си рожден ден.

"Предстои сериозна работа по издаване на съответните разрешителни и съгласувания, но вярваме, че нещата ще се развиват вече в по-бързи и оперативни темпове и до края на календарната година ще бъдат завършени необходимите документални процедури", добавиха червените.

Дневник